USB stikNu til dags er de fleste biler udstyret med et eller flere USB-stik. Foto: Kārlis Dambrāns, CC BY 2.0

For de fleste af os er mobilen blevet et uundværligt stykke værktøj, ikke mindst når vi rejser med billeje. Men netop når vi er på farten, er det et evigt problem, at mobilen løber tør for strøm. Det virker derfor oplagt at oplade mobilen via USB-porten i lejebilen, men er det sikkert? Læs her, hvad du skal være opmærksom på, inden du slutter din mobil til din lejebil.

Bedre køreoplevelse med en mobil

Det er både farligt og kan koste dig en heftig bøde at bruge din mobil på den forkerte måde under kørsel, men der er også mange muligheder for at få en bedre billejeoplevelse med en mobiltelefon.

Selvom de fleste biludlejningsfirmaer stadig tilbyder en GPS sammen med billeje, er det således efterhånden mange af os, som foretrækker blot at benytte vores egen mobil til at finde vej. På en bilferie med billeje er en mobil desuden en oplagt mulighed for at medbringe sin egen musik, podcasts osv. som underholdning til turen. Hvis du bruger din mobil til navigation eller for eksempel til at streame musik, når du lejer en bil, kan batteriet dog hurtigt løbe tør. Men det problem løses jo nemt ved blot at forbinde mobilen til bilens USB-port for at trække strøm herfra, eller hvad?

Hvor meget vil du dele?

Hos de fleste biludlejningsselskaber udlejes primært biler af nyere dato. Derfor kan du som regel finde en eller flere indbyggede usb-porte ved bilens radio, som i virkeligheden ikke kun er en radio, men en lille computer. USB-porten giver dig mulighed for at oplade din mobil undervejs og ofte også for at forbinde din mobil med bilens eget betjeningssystem. Så kan du for eksempel besvare opkald håndfrit eller styre afspilningen af musik over bilens højtalere.

Fingrene væk – høje bøder for at bruge mobil som GPS

Selvom der således er flere fordele ved at tilslutte din mobiltelefon til en USB-port i lejebilen (eller via bluetooth), skal du være opmærksom på, at du derved også potentielt overfører personlige data.

I nogle biler gemmer den indbyggede computer således automatisk data fra mobilen i form af opkaldslister, GPS-koordinater og tekstbeskeder. Der er ikke skumle hensigter bag, da dette jo kan være ganske praktisk, når det drejer sig om ens egen bil.

Når det er en lejebil, er det dog derimod værd at have in mente, at fremtidige lejere eller biludlejningsfirmaet også kan få adgang til oplysningerne. Medmindre du altså sørger for at slette de overførte oplysninger fra bilen, inden du afleverer den igen.

, Er det sikkert at oplade sin mobil i en lejebil?
En data blocker, der også populært kaldes for et ”USB-kondom”. Foto: Kim Bach, CC BY-SA 2.0

Sikker opladning med adapter eller blocker

Nu lyder det måske som om, at du altid bør undgå at forbinde din mobiltelefon med din lejebil, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Ofte har du således i din mobiltelefons indstillinger mulighed for at bestemme, hvilke data må deles. Ligeledes kan bilens eget system muligvis indstilles til ikke at gemme oplysninger fra din mobil.

Vil du være helt sikker på, at der er vandtætte skotter mellem din mobiltelefon og bilens computer, men stadig gerne oplade, er det dog også muligt. Du kan nemlig bare selv medbringe en USB-adapter til bilens 12V-stik, “cigartænderen”, der leverer strøm, men ikke kan overføre data. Alternativt kan du købe en såkaldt “data blocker”, der som navnet antyder blokerer for dataudveksling og kun tillader strøm igennem USB-forbindelsen.

Faktisk anbefaler sikkerhedseksperter, at du altid bruger en sådan data blocker, hvis du oplader din mobil (eller tablet) via de gratis USB-ladestik, der ofte findes i tog, busser, samt på hoteller og i lufthavne. Stikprøver fra amerikanske lufthavne har således vist, at sådanne ladestationer i mange tilfælde er blevet inficeret med virus, der spredes til de enheder, som tilsluttes.

Find den billigste billeje online

Har du brug for billig billeje til din næste rejse, bør du booke din i søgemaskinen her på Billeje.info. Med søgemaskinen, som leveres af CarTrawler, kan med blot én søgning hurtigt få en oversigt over de billigste lejebiler fra en lang række forskellige udbydere, hvilket inkluderer alle de store, kendte biludlejningsfirmaer som Avis, Hertz, Sixt og Europcar, men ofte også en række mindre, lokale udlejere. Du kan bruge søgemaskinen både hvis du vil finde et godt tilbud på en lejebil med afhentning i en lufthavn eller inde i en by.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *