Biler er over de seneste 20 år blevet langt mere miljøvenlige end tidligere – og udviklingen fortsætter. Billeje.info ser lidt på, hvad der ligger og venter om hjørnet af miljørigtig bilteknologi. Biludlejningsvirksomhederne er for længst begyndt at tænke grønt.

Den nye grønne biler kan groft deles op i de helt emissionsfri og i hybriderne, der med deres kombination af forbrændingsmotor og elmotorer kører med udstødning noget af tiden. Hidtil har hybrider været en stor succes, mens emissionsfri biler stadig er dyre og ofte upraktiske.

Emissionsfri biler

Der er to slags emissionsfri biler på markedet for tiden. Rene El-biler, hvor den gode, gamle dansk Ellert er et ældre eksempel, og så brintbilerne, der kører på brændselsceller baseret på brint.

El-biler

En el-bil drives frem af en eller flere elektriske motorer. Den nødvendige strøm er som regel oplagret i store, ret tunge batterier, der skal oplades med jævne mellemrum. De rene el-biler var meget populære i slutningen af de tyvende århundrede, men deres succes er indtil videre primært, at de har tvunget konventionelle bilfabrikanter til at gøre deres biler mere renge og effektive.

De traditionelle biler drevet af benzin eller diesel blev nemlig så effektive i samme periode, som el-bilerne var populære, at elbilerne mistede deres monopol på miljøvenlighed. Nu er priser på fossilt brændstof dog blevet endnu højere – ikke mindst på grund af afgifter og beskatning, så el-bilerne er ved at gøre et comeback. Også fordi bevidstheden om at undgå at udlede CO2 er større end nogensinde.

Den største grund til el-bilernes genvundne popularitet skal dog findes i teknologiske fremskridt inden for motorer og særligt batterier, så det nu er muligt at køre både stærkt og langt. Også flot designede el-biler fra for eksempel fabrikanten Tesla gør en stor forskel. Selv de fleste traditionelle bilfabrikanter producerer i dag en eller flere el-biler.

Brintbil

Brintbiler er også emissionsfri. De har dog en kortere historie end el-bilerne og teknologien er stadig mindre udviklet. Men brintbilerne har nok et større potentiale, hvis teknologien gør de forventede fremskridt. Brintbiler kan både fungere som forbrændingsmotorer som i BMW Hydrogen 7, eller mere typisk hvor brint omdannes kemisk og producerer strøm, der så driver en el-motor i bilen.

Desværre findes brændstof af brint ikke frit i naturen og det kræver en del ressourcer at fremstille brintbrændselscellerne. Det er muligt at bruge vedvarende energiformer som solenergi og vindenergi, og dermed holde brintbilerne grønne.

Nogle brintbiler kører op mod 100 kilometer på ét kilo brint. I Californien planlægger California Hydrogen Highway en række tankstationer med brint langs statens motorveje.

Hybrid

Hybridbiler kombinerer den traditionelle forbrændingsmotor med med en elektrisk motor. Et batteri til elmotoren oplades løbende, når der køres på forbrændingsmotor, under nedkørsler og under opbremsninger.

Hybridbiler opnår bedre brændstoføkonomi og i nogle tilfælde også bedre ydelse end almindelige biler. Den mest succesfulde hybridbil til dato er Toyota Prius.

Biludlejningsfirmaer bliver grønnere

Chefen for biludlejningsfirmaet Sixt Erich Sixt er ambassadør for de grønne teknologier og modtog en BMW Hydrogen 7 som bevis på dette. Flere af billejevirksomhederne har grønne programmer og miljøet er virkelig kommet i højsædet de senere år.

Som vi tidligere rapporterede her på Billeje.info findes der i USA biludlejningsvirksomheder, der alene udlejer miljørigtige biler.

Toyotas hybrid Prius er den af de miljøvenlige biler, der virkelig er slået igennem også som udlejningsbil. Prius er populær i billeje – både set fra billejernes og fra udlejernes synspunkt – og fra miljøets!

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *