Du har sikkert hørt mange historier om, at det var en prøvelse at køre bil i Portugal, da portugiserne lige som i andre latinske lande havde en meget afslappet holdning til det at køre bil og ikke mindst færdselsregler. I dag er situationen helt anderledes, for det er meget nemt og sikkert at køre bil i Portugal, og det gælder også i storbyerne Lissabon og Porto. Ligesom andre steder i Europa har der i en del år været fokus på trafiksikkerhed, man har sænket promillegrænsen og det er ikke længere muligt at ”købe” sig til et kørekort. Det største problem ved at køre bil i Portugal i dag er den store mængde af trafik specielt omkring storbyerne Porto og Lissabon. Derimod har man rigtig god plads på de utallige kilometer af nye motorveje, som EU de sidste år har været med til at sponsorere. Vejnettet er ganske omfattende og udvides stadigvæk.

Gode råd når du kører i udlejningsbil i Portugal

Medbring altid kørekort, pas, bilens lejekontrakt og forsikringspolice, når du kører bil i Portugal. Har man ikke disse dokumenter i bilen, kan man i værste fald risikere en bøde.

Hav altid lidt småpenge i bilen til at betale afgifter på motorveje og broer i Lissabon. Ligeledes kan det være en god ide at have småpenge til at betale de mange, der tjener til dagen og vejen ved at finde parkeringspladser i storbyerne. Det er ofte hjemløse og foruden at sikre sig at ens bil ikke får en ”tilfældig” skade, gør man også en god gerning.

Fyld altid tanken op inden du forlader storbyerne, specielt hvis du ikke kører på motorveje.

Færdselsregler i Portugal

Ligesom i Danmark kører man i Portugal i højre side af vejen. Portugal følger de internationale regler for skiltning ligesom de sædvanlige færdselsregler. Ligesom i Danmark skal man – hvis intet andet er skiltet – holde tilbage for alt færdsel fra højre i vejkryds, på pladser og udkørsler. Man har naturligvis også fuld vigepligt ved fodgængerovergange, og man bør være opmærksom på, at skiltningen af disse ikke er lige så tydelig i Portugal, som vi er vant til i Danmark. Rundkørsler bliver mere og mere almindelige i Portugal, og man kører mod uret, og skal holde tilbage for bilerne i rundkørslen.

I byerne er hastighedsbegrænsningen 60 km/t. På landeveje og øvrige veje er det 90 km/t og på motorveje 120 km/t. Vær opmærksom på at der ofte er lokale afvigelser på hastighedsbegrænsningerne i Portugal. Skulle man være uheldig at få en bøde, opkræves den kontant på stedet. Det er forbudt at tale i mobiltelefon og det er lovpligtigt at benytte sikkerhedsseler. I Portugal er promillegrænsen 0,5.

Benzin i Portugal

Som i andre latinske lande ser man ikke mange benzinstationer med betjening, hvilket i sagens natur betyder at det er selvbetjening. Specielt i byerne og på motorvejene er benzinstationerne i dag små supermarkeder, som tilbyder et bredt udvalg af vare. Vær opmærksom på at det ofte er en god ide at fylde bilen, inden man begiver sig ud på opdagelser, specielt hvis man ikke kører på de store veje, da der kan være langt mellem benzinstationer. I Portugal kan man som i Danmark få almindelig benzin, blyfri benzin og diesel. Stort set alle udlejningsbiler kører på blyfri benzin eller diesel.

Motorveje og afgifter i Portugal

Mange portugisere og specielt den tunge trafik vælger at køre på de nationale landeveje, da man her ikke skal betale afgift. Fordelen er at der er god plads på betalingsvejene, som man finder overalt i Portugal. Motorvejene forbinder i dag Portugal på kryds og tværs fra Porto i Nord til Albufeira på Algarvekysten i syd og fra den spanske grænse i øst til Portugals hovedstad Lissabon i vest. Ofte er motorvejene omkring de større byer som Porto og Lissabon gratis at benytte – alle andre motorveje skal man betale afgift for at kører på. Alle motorveje i Portugal har fire spor, dog med undtagelse af enkelte strækninger ved Porto og Lissabon.

Man betaler afgifter ved betalingsanlæg og kan bruge kontanter eller kreditkort. I Lissabon skal man også betale afgift for at køre over broerne Ponte 25 de Abril og Ponte Vasco da Gama.

Du kan læse mere om afgifter og bompenge i Portugal i disse artikler

Bompenge giver problemer i Portugal

Betalingsveje på Algarve-kysten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *