CoronaPublic domain. Foto: Matryx

Ligesom resten af rejsebranchen blev biludlejningsfirmaer verden over hårdt ramt, da coronapandemien brød ud i foråret 2020. Pludselig faldt efterspørgslen på lejebiler drastisk fra både udenlandske og lokale kunder. Men efter det første chok i branchen, der bragte selv en gigant som Hertz på randen af konkurs, har biludlejningsbranchen til en vis grad formået at tilpasse sig en verden med COVID-19.

Faktisk viste det sig hen over sommeren, at det for eksempel i USA kom det biludlejerne til gavn, at mange kunder så billeje som et corona-sikkert alternativ til indenrigsfly, taxier eller kørselstjenester som Uber. Nu hvor der langt om længe er udsigt til at rejserestriktionerne også herhjemme lettes, vil bestillingerne på billig billeje til sommerens rejser nok snart begynde at tikke ind. Men er det sikkert at leje en bil, når det nye coronavirus ikke er helt udryddet?

Afspritter lejebiler

Biludlejere som Avis, Hertz, Europa og Sixt har alle indført en række procedurer og tiltag, som gør det sikkert at leje en bil i en tid med corona. Træder du indenfor på et udlejningskontor, vil du således se, at man her har indført samme afstandskrav, mundbind, plexiglasafskærmninger og lignende foranstaltninger, som du kender fra andre steder med kundebetjening. Derudover bruger biludlejningsfirmaerne ekstra tid på at rengøre deres køretøjer mellem hver udlejning efter myndighedernes vejledning.

Som normalt støvsuges og vaskes bilen naturligvis. Men derudover er man ekstra grundig med afspritning af de mest almindelige berøringspunkter i bilen. Biludlejningsfirmaerne har således en lang liste med alle de mest brugte berøringspunkter, som afsprittes mellem hver udlejning. Det inkluderer blandt andet sæder, seler, rat, midterkonsol, spejle, dørhåndtag (indre og ydre), knapper og instrumentpanel. Ligeledes rengøres de shuttlebusser, som nogle biludlejere tilbyder til og fra deres kontor, ekstra grundigt.

Risikoen for kontaktsmitte nok overdrevet

Der er efterhånden gået over et år siden coronapandemien brød ud, og eksperterne er med tiden blevet klogere på, hvor og hvordan COVID-19 smitter mest. Senest har studier fra USA og Storbritannien for eksempel vist, at risikoen for at blive smittet med det nye coronavirus via såkaldt kontaktsmitte (fra virus på overflader) nok har været overdrevet.

Ifølge Jyllandsposten mener flere danske eksperter derfor, at der har været “fejlagtig overbetoning af kontaktsmitterisikoen herhjemme”. Ifølge dem kan man derfor godt slække på afspritningen af overflader og i de fleste tilfælde “nøjes” med almindelig rengøring.

Professor Jan Pravsgaard Christensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet siger for eksempel , at “den voldsomme trang til at afspritte overflader, kontakter og dørgreb kan vi drosle ned”. Det er ifølge eksperterne vigtigere fortsat at være opmærksom på den luftbåren smitte og at holde afstand.

Benytter du billeje, udgør bilens forrige lejer ifølge de nye studier altså ikke en væsentlig smitterisiko. Derimod skal du fortsat overveje, hvem du skal sidde sammen med i bilen. Er din medpassager én, som du ikke i hverdagen har tæt kontakt med, bør du derfor tage de sædvanlige forholdsregler.

Fortsætter med at afspritte lejebilerne

Sundhedsstyrelsen herhjemme har dog endnu ikke ændret retningslinjer for afspritning, men “følger udviklingen”. Til TV2 Nyheder udtaler stationmanager Jannick Schärer fra Europcar i København da også, at man fortsætter med at tørre deres biler grundigt af og afspritte overfladerne, selvom de så må bruge 12 minutter ekstra pr. udlejet bil.

“Viser det sig, at det ikke har gjort nogen gavn, har det på den anden side heller ikke gjort nogen skade. Jeg er sikker på, at vores ledelse kigger på de her undersøgelser, og hvis noget skal ændres i måden, vi gør tingene på, skal de nok tage en beslutning om det”, siger han.

For biludlejningsbranchen er det naturligvis også vigtigt at signalere, at billeje er sikker i en tid med corona. Så det er nok ikke her, at man som de første vil begynde at drosle ned på afspritningen.

Gratis afbestilling

De fleste af os mærker nok efterhånden en snert af rejsefeber. Men kigger man på Udenrigsministeriets rejsevejledninger, er hele verden stadig i rødt. Efterhånden som vaccinerne rulles ud, og sommervejret forhåbentlig igen gør sit for at sende corona på retur, vil grænserne dog formentlig langsomt åbnes op rundt om i verden.

Her på Billeje.info begynder vi da også at se bookinger af billeje i både Tyskland, Norge, Island og på Færøerne. Den tendens vil næsten med sikkerhed brede sig til flere rejsemål, desto nærmere vi kommer sommeren og en lettelse af rejserestriktionerne. Husk at du har FRI AFBESTILLING indtil 48 timer før afhentning på de fleste lejebiler. Det er en ekstra sikkerhed for dig, som gerne vil sikre dig billig billeje ved at bestille i god tid.

Læs mere om gratis afbestilling på billeje

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *