Saab

SaabNavnet Saab står for Svenska Aeroplan Aktiebolaget, en koncern som startede med at producere militærfly, men efter krigen grundlagde datterselskabet Saab Automobile AB, der kunne præsentere sin første bil i 1947. Igennem historien har Saab stået ofte gået forrest med nye teknologier og udstyr i sine biler. Anstrengt økonomi og en konstant trussel om lukning har dog også altid været en del af Saabs historie, og det svenske bileventyr fik da også sin ende med konkursen i 2011.

Lej en billig Saab med Cartrawler

Saab 9-3 – sammenlign priser på billeje og lej en billig Saab på BillejeInfo. Foto: Flying Cloud

Helt sin egen

Saab producerede fra begyndelsen biler, som skilte sig ud fra mængden. Virksomhedens baggrund i flyindustrien kom for eksempel til udtryk i Saab’s nyskabende aerodynamiske design og lave vægt. I Saab 99 modellen, som blev lanceret i 1968, så man desuden for første gang selvreparerende, stødabsorberende kofangere, kollisionsbjælker i dørene og sæder med indbygget varmelegemer. Netop 99’eren skulle vise sig at blive et af højdepunkterne i Saab’s historie. 99 Turbo udgaven fra 1977 var således en af de første almindelige personbiler, som med succes blev udstyret med en turbolader. Turbo-modellen indledte den mest succesrige periode i Saabs historie, hvor videreudviklingen Saab 900 er blevet et bil-ikon.

Saab formåede dog aldrig at nå ud til de brede masser, men forblev et bilmærke for entusiaster, som i sidste ende efter en række overtagelser af blandt andet General Mortors måtte kaste håndklædet i ringen i 2011. Et kinesisk-japansk konsortium (National Electric Vehicle Sweden) har dog opkøbt en del af Saab-bilkonceren med planer om at udvikle el-biler i Saab-navnet.

Fakta om Saab

  • Grundlagt: 1947
  • Moderselskab: National Electric Vehicle Sweden
  • Hovedsæde: Trollhättan, Sverige
>> Find den billigste lejebil << Find Billeje her --> Sammenlign priser her!