1. Søg priser
2. Bestil
3. Bekræft
4. Ordrebekræftelse
Sammenlign priser fra mere end 500 biludlejningsfirmaer blandt andet

Billeje i Mellem- og Sydamerika

Billeje i Mellem- og Sydamerika

Oplev f.eks Peru med billeje. Foto: Evelyn Proimos

Udforsk Mellem- og Sydamerika i lejebil. Vælger du at benytte billeje, får du langt højere komfort og frihed end ved at være afhængig af den ofte upålidelige offentlige transport i Mellem- og Sydamerika. Antallet af seværdigheder og spændende destinationer er uendelige. Selv indenfor de enkelte landegrænser er afstandene ofte store, og uden billeje kan det være svært at nå omkring.

Tip til billeje i Mellem- og Sydamerika

Heldigvis er der et godt udvalg af lejebiler i Mellem- og Sydamerika. Oftest er det nemmeste at leje din bil fra et af de store, kendte biludlejningsfirmaer i de internationale lufthavne, men det er naturligvis også muligt at leje din bil i både store og små byer fra såvel internationale som lokale biludlejere. Der er dog nogle faktorer, som du bør have med i dine overvejelser, når du skal leje bil i Mellem- og Sydamerika.

Skal du for eksempel blot benyttet din lejebil til kortere ture i lokalområdet, kan det ofte være billigere at benytte billeje fra et lokalt firma, mens du ved længere ture til fjernere destinationer bør overveje at leje din bil fra en af de anerkendte internationale biludlejningsfirmaer som Avis eller Hertz. Disse tilbyder ofte bedre service og udstyr i tilfælde af uheld.

Overvej også hvilken type lejebil du har behov for. Skal du blot køre rundt i byområder og på asfalterede landeveje, er en standard lejebil et fint valg. Hvis du derimod vil besøge naturparker eller mere fjerntliggende områder med mindre gode vejforhold, er det mest fornuftige (og sommetider nødvendigt) at leje en firehjulstrækker.

Udover de normale, gode råd i forbindelse med billeje kan det for Mellem- og Sydamerika anbefales altid at fylde tanken, når det er muligt. Der kan være langt mellem tankstationerne – især i tyndt befolkede områder, f.eks. i Argentina. Kører du på grusveje er det hensynfuldt at sænke hastigheden ved møde med modkørende, hvilket samtidigt mindsker risikoen for stenslag. I de fleste lande i Mellem- og Sydamerika kører man i højre side som herhjemme.

Bestil billig billeje i Mellem- og Sydamerika

Du kan leje en bil i Mellem- og Sydamerika her på Billeje.info. Vi er specialister inden for billig billeje og sørger for, at din lejebil står klar når du ankommer fra Danmark. Så kan du selv vælge, hvor langt du vil køre omkring i din lejebil, og om du eventuelt vil aflevere din lejebil i en anden by eller lufthavn.

Sydamerika, som er afgrænset af Atlanterhavet mod øst og af Stillehavet med vest, dækker et areal på 17,6 mio. km2. Landene, som udgør dette kontinent, fik deres grænser fastlagt af de kolonimagter, der opslugte hele kontinentet i 1500-tallet. Det meste af kontinentet blev delt mellem Spanien og Portugal. Portugal oprettede den største sydamerikanske koloni, Brasilien, mens Spanien gjorde krav på det meste af det resterende areal. I den nordlige del etablerede Storbritannien, Frankrig og Holland tre forholdsvis små kolonier: Guyana, Fransk Guyana og Surinam.

Lande i Sydamerika

 • Argentina
 • Bolivia
 • Brasilien
 • Chile
 • Columbia
 • Ecuador
 • Guyana
 • Paraguay
 • Peru
 • Surinam
 • Uruguay
 • Venezuela

 Lande i Mellemamerika

 • Antigua og Barbuda
 • Bahamas
 • Barbados
 • Belize
 • Costa Rica
 • Cuba
 • Dominica
 • Dominikanske Republik
 • El Salvador
 • Grenada
 • Guatemala
 • Haiti
 • Honduras
 • Jamaica
 • Mexico
 • Nicaragua
 • Panama
 • Saint Christopher og Nevis
 • Saint Lucia
 • Saint Vincent og Grenadinerne
 • Trinidad og Tobago

Topografi

Andesbjergene, som opstod, da den Sydamerikanske Plade og Stillehavspladen kolliderede, danner et langstrakt område langs kontinentets vestlige kyst. Bjergkæden, som ofte udsættes for jordskælv og vulkanudbrud, er smal i den nordlige del, for så i den centrale del at blive til en slette, som ligger i 4.000 meters højde og rummer Titicacasøen. Mod syd bliver kæden atter smal. I den ækvatoriale del af Sydamerika dækker det store bækken omkring Amazonas-floden 8 mio. km2 og har en længde på 6.570 km. Mod syd er det afgrænset af Mato Grasso-plateauet og Det Brasilianske Højland og mod nord af Guyanahøjlandet. Salto del Angel, der med en højde på 979 m er verdens højeste vandfald, ligger i Venezuela.

Klima og plantevækst

Kontinentet strækker sig fra de tropiske til de subpolare områder, og klimaet er som følge heraf meget varieret. De tropiske områder dækker et stort areal i den nordlige del, mens den sydlige del er mere tempereret.
Den brede fugtige tropiske zone er præget af vidstrakte skove i Brasilien, Guyana og Venezuela, og Amazonas-området har verdens største regnskov. I store dele af denne zone er træerne blevet fældet for at gøre plads til landbrug – hovedsagelig sukkerrørsplantager og kvægfarme. I øjeblikket er regnskoven i Amazonas-bækkenet truet på grund af skovhugst og tiltagende landbrug og bebyggelse, og den bliver hurtigt mindre. Amazonas-regnskoven har et rigt dyreliv og et stort antal plantearter, der kun vokser i dette område.

I den nordlige del af kontinentet, hvor våde og tørre årstider afløser hinanden, er træerne løvfældende. I områder med meget lidt nedbør er buske og planter med torne fremherskende. De subtropiske og tempererede områder i den sydlige del af kontinentet – såsom pampaserne i Argentina og Patagonia – præges af vidstrakte græsområder med spredte træer. I den vestlige del er der ørkenområder med meget lidt vegetation.

I den centrale del af Andesbjergene falder nedbøren på de østlige skråninger, som er skovklædte på trods af udbredt skovrydning. Langs den tørre vestlige side består den sparsomme plantevækst mest af tornede buske, og dyrelivet er begrænset. Den allermest aride region er Atacamaørkenen i Chile. Der forekommer tør tropisk kratskov i det sydlige Chile. Sydamerika har et rigt dyreliv, bl.a. lamaer, myreslugere, bæltedyr og leguaner. Den store myresluger og kæmpebæltedyret er truede dyrearter. Adskillige unikke dyrearter lever på Galapagosøerne i Equador, f.eks. kæmpeskildpadden og den store havleguan. Havene vest for de tempererede dele af Sydamerika har takket være Humboldt strømmens næringsrige, kolde vand et rigt dyre- og planteliv.

Befolkning

Sydamerikas indbyggertal lå i år 2000 på ca. 347 mio. Den forholdsvis høje levestandard kommer til udtryk i gennemsnitslevealderen, som ligger på 66,5 for mænd og 73,9 for kvinder. Den årlige befolkningstilvækst ligger på 1,4%.
Kontinentets indfødte befolkning bestod af indianere, som man mener kom fra Asien over Beringstrædet. Fra begyndelsen af 1600-tallet ankom der et stort antal immigranter fra Portugal og Spanien, og de medbragte afrikanere som arbejdskraft i landbruget. I 1900-tallet dominerede immigration fra Europa, men der kom også indvandrere fra Asien. Der er mange folk af italiensk afstamning i Argentina, og vigtige lokale befolkningsgrupper i Brasilien og Peru består af japanere.

Kontinentet er meget urbaniseret – 79,6% af befolkningen bor i byområder. Inden for de sidste 50 år er mange flyttet til byer såsom Sao Paulo (18 mio. indbyggere), Buenos Aires (12,7 mio.), Rio de Janeiro (10,6 mio.) og Lima (6 mio.). Det førte til overbefolkning i byerne og udbredelse af slumkvarterer.

Sprog

Den oprindelige indianske befolkning tilhører forskellige grupper og taler derfor mange forskellige sprog. De officielle sprog i Sydamerika er dog de sprog, kolonimagterne bragte med sig: portugisisk i Brasilien, spansk i de fleste andre lande, engelsk i Guyana, hollandsk i Surinam og fransk i Fransk Guyana. I Guyana og Surinam er sydasiatiske sprog – især hindi – også udbredte. Officielle anliggender, uddannelse og media foregår overvejende på de europæiske sprog.

Grænsestridigheder og krige

Der er i øjeblikket ingen grænsestridigheder eller krige af betydning i Sydamerika; der har i det hele taget kun været ganske få konflikter mellem kontinentets lande i 1900-tallet. På den anden side har der i adskillige lande været alvorlige tilfælde af borgerkrig mellem guerillagrupper og regeringstropper, for eksempel i Uruguay, Colombia og Peru. I nogle lande, især Chile og Argentina, har der i visse perioder været diktatur, og i løbet af disse perioder har mange civile sat livet til. I 1982 invaderede Argentina Falklandsøerne (britisk territorium) med krig som følge. Efter tabet af over 1.000 menneskeliv og under internationalt pres blev øerne atter sat under britisk styre.