Billeje i New York

Lej en bil i New York, hvis du vil opleve alt det, denne alsidige stat i det nordøstlige USA har at byde på. Med billeje vil du opdage, at New York er meget andet end høje skyskraberne på Manhattan. Her kan du opleve alt fra frodige bjerge til lange sandstrande.

Du kan bestille billig biludlejning i New York i søgemaskinen på denne side. Det er både hurtigt og vil spare dig for en masse besvær og penge.

Byen der aldrig sover, New York City, er et godt udgangspunkt for en ferie med billeje. Foto: Maëlick, CC BY-SA 2.0

The Big Apple

New York er ikke USA’s hovedstad, men er til gengæld landets suverænt største by med et godt stykker over 8 millioner indbyggere. Samtidig er byen med kælenavnet “The Big Apple” en ægte metropol med en større mangfoldighed og et mere dynamisk kulturliv, end de fleste andre steder i verden. Næsten alle verdens folkeslag er således repræsenteret i New York, som derfor har sin helt egen atmosfære. Byen er på én gang meget amerikansk, men også sin helt egen.

Det er ikke kun amerikanerne selv, der opfatter New York City som verdens kulturelle centrum. Inden for en kort radius kan du i New York opleve ikoniske monumenter og steder som Frihedsgudinden, Empire State Building, Wall Street, Time Square i teaterdistriktet Broadway og Centralpark, som de fleste af os allerede kender fra film. Rundt om i byen finder du desuden et væld verdensklasses museer, gallerier og teatre, som folk fra alle verdenshjørner rejser hertil for at besøge såsom Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Art og American Museum of Natural History. Hvert af disse steder kan du nemt få halve og hele dage til at gå.

Det er dog i lige så høj grad livet i New Yorks mange forskellige, karakterfulde kvarterer, som gør byen til et uforglemmeligt bekendtskab. Alene Manhattans mange spændende gader og kvarterer som Greenwich Village, Tribeca og SoHo, har nok seværdigheder og ikke mindst butikker til at holde dig beskæftiget de fleste dage. Men afsæt dog også gerne tid til at tage på tur i de fire andre bydele (“boroughs”).

Gå over Brooklyn Bridge, drop senere ind i Brooklyn og besøg nogle af de mange caféer og barer. Stil dig i kø for at få New Yorks bedste pizzaer hos Grimaldi’s. Eller besøg det mere spændende jødiske kvarter, Williamsburg, hvor tiden synes at have stået stille. Besøg Liberty State Park og kom meget tæt på Frihedsgudinden. Et pragtfuldt område langs Hudson floden på New Jersey-siden. Tag evt. en færge herfra ud til Ellis Island. Offentlig transport til Liberty State Park: Tag PATH’en til Hoboken eller Newport og derfra videre med en light rail-bane. Det overrasker mange besøgende, hvor hurtigt byen ændrer karakter. Pludselig er Manhattans høje skyskrabere af glas og stål afløst af næsten landlige bygninger og små hyggelige butiksmiljøer, hvor stemningen er mere afslappet og tilbagelænet.

Billist i New York

Lad det være sagt med det samme: Skal du blot på en storbyferie i den centrale del af New York City nogle få dage, giver det som regel ikke meget mening at leje en bil. Især omkring de populære seværdigheder og i de mest travle områder af byen kan det være næsten umuligt at finde en parkeringsplads og generelt er trafikken tæt. Det er ikke tilfældigt, at mange newyorkere ikke ejer en bil. Bor du i et af yderområderne og har en lejebil til rådighed, anbefales det at gøre som de lokale og parkere ved en station for at tage toget resten af vejen ind til centrum.

På Manhattan kan du i stedet blot gå rundt til mange af de største seværdigheder. Der er dog også gode muligheder for at komme rundt i byen med undergrundsbanen, med bus eller med de berømte, gule taxier, hvis du vil hurtigere eller længere omkring. De kører døgnet rundt hele ugen. Vælger du alligevel at køre bil i New York, må det stærkt anbefales at benytte en gps. Helst en med et kort, som om opdateres konstant, for eksempel Google Maps eller Appel Maps, da der ofte er omkørsler pga. vejarbejde og lignende.

Trods udfordringerne med at være billist i New York findes der talrige biludlejningsselskaber rundt om i byen. Mange lokale ynder at leje en bil for at slippe hurtigt ud af byen i weekenden. Med forbehold for udfordringerne ved at være billist i en af verdens største byer, kan billeje desuden være en chance for at opleve dele af byen og de omkringliggende områder, som de fleste turister ikke ser. Er du her om sommeren, kan en tur ud til The Rockaways på den sydlige, smalle landtange i Queens for eksempel anbefales. Det er en lokal favorit og mindre overfyldt end stranden på Coney Island.

Strand New York.
Jones Beach, bare en af de mange gode badestrande i staten New York. Foto: rik-shaw, CC BY 2.0

Lufthavne

Flyver man til New York fra udlandet, vil det næsten altid være med ankomst i en af de tre store lufthavne omkring New York City. Der er ganske vist også andre, mindre lufthavne i staten, som for eksempel Buffalo Lufthavn, men det er dog sjældent, at du kan finde direkte forbindelser til dem fra Europa.

Alle de større biludlejningsselskaber har kontorer i de tre primære lufthavne omkring New York City. Skal du leje en bil, er det da også oplagt at bestille den med afhentning i lufthavnen.

  • JFK Lufthavn (JFK): John F. Kennedy International Airport, som ligger i bydelen Queens 20 km sydøst for det sydlige Manhattan, er New Yorks største lufthavn.
  • LaGuardia Lufthavn (LGA): Indenrigslufthavn (med ruter til Canada) omkring 24 km sydvest for Manhattan. Her lander du altså kun, hvis du først har en mellemlanding et andet sted i USA.
  • Newark Liberty Lufthavn (EWR): Stor lufthavn i nabostaten New Jersey omkring 25 kilometer sydvest for det centrale Manhattan. Mange forbindelser hertil fra Europa, og der er gode transportforbindelser fra lufthavnen ind til centrum af New York City.

New York – the Empire State

De fleste af os forbinder nok primært navnet ‘New York’ med New York City, men det er faktisk navnet på hele staten. Den udgjorde en af de oprindelige kolonier ved den europæiske kolonisering af Amerika og har lige siden været en af de mest indflydelsesrige i landet.

Staten New York har omkring 19,5 millioner indbyggere, hvoraf altså omkring 40 procent bor i New York City. The Big Apple er uden tvivl den mest berømte destination i staten, som absolut er et besøg værd. Byen er helt uovertruffen, når det gælder kulturel mangfoldighed, shopping, underholdning samt dets imødekommende befolkning.

Oplev naturen i New York med lejebil

Der er dog meget andet end den berømte metropol at opleve og udforske i staten New York, og den bedste måde at gøre det på er med billig billeje. Det er for eksempel også i staten New York, at du finder de spektakulære Niagara Falls, Thousand Islands og Appalacherne (Appalachian Mountains), der er en så stor kontrast til betonjunglen på Manhattan, som man næsten kan forestille sig.

Billeje i New York giver dig chancen for inden for én dag at opleve områderne langs havet og de smukke strande, charmerende byer, skovrige bjerge og masser af historiske seværdigheder rundt om i staten. Selvom staten er stor, er den ikke større end at man kan nå rundt til det hele i bil. Selv en tur på tværs af hele staten fra New York City til Buffalo kan du gøre på syv timers tid. Der er offentlig transport i form af for eksempel Amtrak-tog mellem de større byer. Men vil du også opleve de mange andre spændende steder, er en lejebil ubetinget det bedste valg.

Nemt at bestille billeje i New York

Uanset om du først vil hente din lejebil efter et par dages storbyferie på Manhattan, eller har brug for billeje allerede ved ankomst i lufthavnen, bør du bestille din bil i forvejen. Så har du bedre mulighed for at sammenligne de mange forskellige udlejeres priser i ro og mag. Desuden undgår du så, at de mest populære biltyper er udsolgt, når du ankommer til New York.

Det kan du gøre i den populære søgemaskine fra CarTrawler, som du finder øverst her på siden. Her finder du billige priser fra en bred vifte af udlejere i New York. Det inkluderer Avis, Alamo, Budget, Enterpriser, Hertz og alle de andre store firmaer, men også en stribe mindre, lokale udlejere. Du har derfor gode chancer for at finde et godt tilbud på netop den type lejebil, du er på udkig efter – til den rigtige pris.

Billeje er generelt billigere i New York og resten af USA, end vi er vant til fra Europa. Derfor er kan det dog alligevel anbefales at bestille sin lejebil hjemmefra, hvis prisen er vigtig. Det giver dig således bedre mulighed for at få et overblik over priserne fra de mange forskellige udlejere. Trods den hårde konkurrence, kan der ofte være mange penge at spare ved at se sig godt for, før man bestiller sin lejebil.

Biludlejning i New York City

Det er oplagt at reservere en billig lejebil i New York City, hvis du også vil opleve resten af staten. Ikke langt fra Manhattan finder du for eksempel Long Island, som er en populær destination for New Yorks indfødte, med fantastiske hvide strande, samt den berømte badeby Hamptons. Hvis du har planer om at leje en bil i forbindelse med en weekend eller helligdag, bør du booke din i ekstra god tid. Der er således næsten altid rift om den billigste billeje i forbindelse med weekenderne, hvor de lokale selv ynder at leje en bil for at komme nemt ud af byen.

Populære destinationer i staten

  • Niagara Falls: Nok verdens mest berømte vandfald på grænsen til Canada.
  • Albany: Statens hovedstad. Kendt for sin arkitektur.
  • Saratoga Springs: Et populært feriested blandt newyorkerne, som her fordriver tiden på spa’er eller væddeløbsbanen.
  • Catskills: Skovfyldt bjergområde med masser af muligheder for at vandre, cykle og sejle.
  • Fire Island National Seashore: Strandliv og historiske seværdigheder.
  • Lake George: Naturskønt område med sø og bjerge godt 300 km nord for New York City. Et populært rejsemål både sommer og vinter.

Godt at vide om billeje i New York

Aldersgrænser: Som en af de få stater i USA er den nedre aldersgrænse for billeje i New York ved lov fastsat til blot 18 år. Er du under 25 år, skal du dog regne med at blive pålagt et ekstra gebyr.

Kreditkort: En lav aldersgrænse er ikke det eneste som adskiller staten New York i forbindelse med billeje. Ifølge statens lov må biludlejningsselskaberne således heller ikke kræve, at du betaler med et kreditkort. Hvis du vil betale for din lejebil med kontanter, vil din udlejer dog ofte til gengæld kræve, at du gennemgår en screeningsproces, der kan tage flere dage at gennemføre. Derudover vil de typisk kræve et kontant depositum.

Vejafgifter: Vær opmærksom på, at der opkræves vejafgifter, når du kører ind i New York fra New Jersey, samt ved broer eller tunneler på vej ind og ud af New York City. Mange biludlejningsselskaber har udstyret deres biler med det såkaldte EZ-Pass, der svarer til en Brobizz, så du slipper for at betale kontant. Forhør dig hos personalet i forbindelse med udleveringen af din lejebil, hvis du er i tvivl om den har et EZ-Pass.

Trafikregler: I modsætning til resten af USA er det i New York City og statens andre storbyer forbudt at dreje til højre ved rødt lys (med få, skiltede undtagelser).

Parkering: Selvom det lokale turistkontor på deres hjemmeside omtaler muligheden for at parkere gratis på gaden i New York City, er det i praksis kun i Brooklyn, Queens, the Bronx og på Staten Island, at du har en realistisk chance for at finde en ledig, gratis parkeringsplads på gaden. Du bør desuden tjekke skiltningen grundigt, da New York er berygtet for at have nogle forvirrende regler for, hvor, hvornår og hvor længe du må parkere. Skal du af med din lejebil inde i byen, vil det nemmeste typisk være at finde et parkeringshus eller en plads med betaling. Dem er der en del af, men de bedst beliggende parkeringshuse er ofte ret dyre (timepriser op til $20).

Tankstationer: Især på Manhattan er der langt mellem tankstationerne. Vælger du at tanke din lejebil på en af den håndfuld tankstationer, der dog trods alt findes på øen, skal du være forberedt på at priserne er lidt højere end i resten af staten eller New Jersey. Ligesom i resten af USA er det dog sammenlignet med Europa stadig billigt at fylde tanken.

Nyttige links

Læs mere om staten New York på statens officielle hjemmeside
Find flere tips til oplevelser i New York City hos det lokale turistkontor.

Find den billigste lejebil i New York Find Billeje her --> Sammenlign priser her