Škoda

SkodaDet tjekkiske bilmærke Škoda har siden år 1991 hørt under Volkswagen gruppen, og baserer i dag sine modeller på Volkswagens platforme. Škoda-bilerne anses derfor for at være billigere udgaver af VW-biler med færre finesser og ekstraudstyr men med samme gode kvalitet, hvilket i de senere år har givet Škoda ry for god kvalitet til en fornuftig pris.

Lej en billig Skoda med Cartrawler

Skoda Fabia Combi – sammenlign priser på billeje og lej en billig Skoda på BillejeInfo. Foto: M 93

Den grimme ælling

Škoda blev grundlagt i 1895 af brødrene Vaclav Laurin og Vaclav Klement, som begge var entusiastiske cykelryttere og derfor startede med at fremstille cykler, for dernæst at skifte til motorcykler og endelig producerer deres første bil, Voiturette A, i 1905. Denne første bil, som bar navnet ‘L & K’ efter grundlæggerne, blev et stort hit i Tjekkoslovakiet. I 1925 havde L & K virksomheden vokset sig stor og fusionerede med Tjekkoslovakiets største industrivirksomhed ŠKODA Pilsen. Herefter er det Škoda mærket som pryder virksomhedens biler. Efter 2. verdenskrig blev Škoda nationaliseret, og selvom det gav et monopol på hjemmemarkedet samtidig med en vis eksport til vesten, betød isolationen af østlandene, at Škoda gradvist nedprioriterede udviklingen af ny teknik og derved kom til at halte efter konkurrenterne mod vest. Frem til sidst i 80’erne producerede Škoda således stadig biler med et gammeldags design og ikke mindst i en tvivlsom kvalitet, der trods en betydelig lavere pris gjorde det svært, at hamle op med de vestlige bilmærker på eksportmarkederne.

Efter Berlinmurens fald blev Škoda privatiseret og opkøbt af Volkswagen, som ved at flytte produktionen og udviklingen til moderne fabrikker i løbet af få år formåede at forvandle Škoda fra et latterliggjort discountbilmærke til et anerkendt og prisvenlig kvalitetsmærke. I Danmark er Škoda i 1997 og 2001 for eksempel kåret til “Årets bil i Danmark” med henholdsvis Škoda Octavia og Škoda Fabia.

Fakta om Škoda

 • Grundlagt: 1895
 • Moderselskab: Volkswagen Group
 • Hovedsæde: Mladá Boleslav, Tjekkiet
 • Adresse i Danmark:
  Skandinavisk Motor Co. A/S
  ŠKODA
  Park Alle 355
  2605 Brøndby

Læs også mere om Škoda på bilproducentens officielle danske hjemmeside her

>> Find den billigste lejebil << Find Billeje her -- data-src=