Ford T på langfart. Foto: Ford Motor Company A/S, Creative Commons.

Ford T blev i sin tid fremstillet i mere end 15 millioner eksemplarer, men det er de færreste af disse, som stadig kører rundt på landevejene. Én Ford T veteranbil kører dog i disse år verden tynd. Et hollandsk ægtepar har således siden 2012 foreløbig kørt mere end 80.000 km i den legendariske bil.

Veteranbil med glorværdig fortid

Ford T har en særlig plads i bilhistorien. Det var med denne model, at Henry Ford revolutionerede bilproduktionen ved for første gang at benytte samlebånd. Bilens popularitet og den effektive produktion gjorde i mange år Ford T til indehaver af rekorden som den mest solgte bil nogensinde.

Udover hjemmemarkedet i USA blev Ford T blev produceret flere steder i verden. I Danmark blev der produceret Ford T’er frem til 1927.

Det var denne model, som var med til at give ikke blot Ford, men selve bilen som transport sit endelige folkelige gennembrud. Det til trods for at man dengang ikke jævnligt kunne få nye versioner. Henry Ford udtalte derimod de berømte ord ”at man kunne få bilen i hvilken farve man måtte ønske, hvis blot det var sort”.

80.000 km i en veteranbil

Det hollandsk par krydse nu verden på kryds og tværs for at samle penge ind til SOS Børnebyerne. Foreløbig har ægteparret i etaper tilbagelagt over 80.000 km i den over 100 år gamle Ford T med kælenavnet Tin Lizzie, som er original med undtagelse af dækkene.

De har blandt andet krydset ned gennem det afrikanske kontinent, på tværs af USA og ned gennem Sydamerika. Her stoppe parret dog ikke, men planlægger at næste etape af eventyret skal være en køretur de næste to år gennem New Zealand, Australien, Indonesien og Indien – over Himalaya til Kina, gennem Mongoliet og tilbage til Holland gennem Centraleuropa.

I videoen herunder fortæller Dirk Regter om de første etaper:

Tag på opdagelse med billeje

De færreste vil nok i dag tage til takke med den (manglende) komfort en Ford T kan tilbyde. Men til gengæld kan mange nok genkende lysten til at drage på opdagelse med en bil på et nyt rejsemål.

Skal du på ferie, er billeje i de fleste tilfælde den ideelle måde at udforske seværdighederne på. Brug søgemaskine her på siden til at finde din næste lejebil. Søgemaskinen fra CarTrawler indhenter de billigste priser fra en bred vifte af biludlejningsfirmaer i hele verden, så du nemt finde det bedste tilbud.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *