Færdselsregler i Italien

Skal du benytte billeje i udlandet, er det altid en god idé at sætte dig ind i de lokale færdselsregler inden du tager afsted for at undgå ærgerlige bøder. Her kan du finde oplysninger om særlige færdselsregler, betalingsveje, miljøzoner og mere i Italien.

skilt i Italien

Vær især opmærksom på skiltningen, hvis du kører ind i byen. Foto: Simone Ramella, Creative commons.

Hvilke færdselsregler bør jeg være opmærksom på i Italien?

Når du bevæger dig ud på de italienske veje, skal du naturligvis generelt følge de samme færdselsregler, som du kender dem fra Danmark. Det vil sige, at du skal kører i højre side, overhaler venstre om, alle passagerer skal have sele på, ikke køre med en promille på over 0,5 osv.

Ligesom trafikkulturen er anderledes i Italien, kan der dog findes nogle enkelte regler, som afviger i forhold til de danske. Der er blandt andet altid højrevigepligt, medmindre der er skiltning om andet.

Har du haft kørekort i mindre end tre år, skal du være opmærksom på, at der i visse tilfælde gælder særlig stramme regler for dig. Promillegrænsen er for eksempel på 0,0 og hastighedsgrænserne er lavere.

Hastighedsgrænser

Du skal altid følge den lokale skiltning, men generelt gælder følgende hastighedsgrænser:

På motorveje: 130 km/t
Landeveje: 90/110 km/t
I bymæssig bebyggelse: 50 km/t

Der er indført omfattende brug af fartkameraer og andre elektroniske fartfælder i Italien for at håndhæve hastighedsgrænserne.

Sikkerhedsudstyr

Er du på bilferie i Italien, skal du ligesom i mange andre europæiske lande have en sikkerhedsvest med i bilen. Vesten skal du iføre dig uden for bymæssig bebyggelse, hvis du skal opholde dig uden for bilen ved stop om natten eller i dårlig sigtbarhed. Vesten skal du også altid bruge ved stop på mortorvejen.

En advarselstrekant er også en del af det lovpligtige udstyr i bilen, ligesom du skal have et reservehjul.

Kørelys er påkrævet hele døgnet uden for bebygget område. Din lejebil vil i de fleste tilfælde være udstyret med automatisk kørelys, som du kender det fra Danmark. Du bør dog selv tjekke om det er tilfældet.

Vejafgifter

Mortorveje og tunneler i Italien er i vidt omfang pålagt vejafgift. Der findes flere forskellige afgiftsklasser, men generelt fungerer det i praksis ved, at du tager en billet ved indkørslen til motorvejen og betaler ved frakørselen af motorvejen med kontanter og de mest gængse kreditkort.

Der er dog også mulighed for at købe et såkaldt Via-card med et forudbetalt beløb til kørsel på betalingsmotorvejene. Kortet kan blandt andet købes ved betalingsanlæg, på tankstationer, kiosker og posthuse.

Vær under alle omstændigheder opmærksom på skiltningen ved indkørslen til betalingsvejene, da der i enkelte tilfælde skal betales FØR du kører ind på vejen.

Miljøzoner

I mange byer er der indført såkaldte miljøzoner for at begrænse trafikken i den indre by. Ser du et skilt med teksten “Zona Traffico Limitato” skal du som udgangspunkt forvente, at indkørsel er forbudt i dagstimerne.

I nogle byer er det muligt at købe et miljømærke, som giver tilladelse til at køre i bymidten. Reglerne for miljøzoner i Italien varierer dog fra by til by, da det er de lokale myndigheder, som står for at administrerer dem.

Vær opmærksom på skiltningen i byerne, da der ikke er bomme, som forhindre indkørsel i miljøzoner. Der er til gengæld ofte videokameraer, der sørger for, at du får tilsendt en bøde, hvis din bil ikke er registreret med den rette tilladelse.

Læs mere om mijøzoner i Italien

Nyttige telefonnumre

Politi: 113
Brændvæsen: 115
Ambulance: 118

Forbehold
Ovenstående informationer om færdselsreglerne i Italien omfatter ikke alle elementer af den italienske færdselslov, som adskiller sig fra den danske. Vi tager desuden forbehold for fejl og ændringer, da færdselslove jævnligt opdateres. Spørg eventuelt efter yderligere information ved afhentningen af din lejebil i Italien

Har du et spørgsmål om at benytte billeje i udlandet, vil vi anbefale vi dig at læse vores udførlige og populære side med ofte stillede spørgsmål (FAQ) igennem.

>> Find den billigste lejebil << Find Billeje her --> Sammenlign priser her!