Miljøzoner i Italien

Mange af de større italienske byer har i de senere år indført såkaldte miljøzoner, hvor du skal have en særlig tilladelse for at køre bil. Miljøzonerne indføres typisk for at begrænse trafikken i gamle, historiske bykerner, eller fordi byerne vil undgå bilernes forurening.

Er du på ferie med billeje i Italien, bør du derfor være særlig opmærksom i byerne, så du ikke får en uventet regning fra det italienske politi.

ZTL - Zona traffico limitato
Hold udkig efter skilte med ‘Zona traffico limitato’. Foto: Simone Ramella, CC BY 2.0

Uopmærksomhed kan koste dyrt

Der er flere eksempler på, at danske rejsende på ferie i Italien med billeje uforvarende er kommet til at køre ind i en miljøzone. Det kan nemt koste adskillige hundrede kroner per gang i bødestraf.

Er du på ferie i Italien, hvad enten det er i egen bil eller med billeje, rådes du derfor til at sætte dig godt ind i de lokale regler omkring miljøzoner og især at være ekstra opmærksom på skiltningen på vej ind i byerne. Hold udkig efter skilte med “Zona traffico limitato (ZTL)“, som markerer miljøzoner med kørselsforbud eller restriktioner på kørsel. Der er ingen bomme, men derimod normalt videokameraer som registrerer din lejebils nummerplade og sørger for at sende en regning til dig, hvis din bil ikke har en særlig tilladelse.

Eksempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Book fra 120,- pr. dag
Eksempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Book fra 119,- pr. dag
Eksempel

Mellemstørrelse

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Book fra 210,- pr. dag

Miljøzoner udbredte i Italien

Det er endnu ikke muligt at finde en komplet oversigt over alle byer med miljøzoner i Italien, og flere kommer løbende til i disse år. Men regn som minimum med at de findes i alle større byer. Rom, Firenze, Venedig, Mestre, Siena, Pisa, Lucca, Milano, Palermo og Napoli er eksempler på byer med miljøzoner.

denne italienske hjemmeside indsamles løbende information om byer i Italien med miljøzoner.

Det er som udgangspunkt kun er de lokale indbyggere eller andre med et særligt ærinde, som gives tilladelse til at køre ind i miljøzonerne. Skal du bo på hotel inden for en miljøzone, kan hotellet dog ifølge det italienske turistbureau muligvis hjælpe dig med at få en kørselstilladelse, hvis du vel og mærket kontakter dem i forvejen.

Klagemuligheder

Er du uheldig og får udstedt en bøde, er der klagemuligheder i Italien. Den italienske afdeling af Forbruger Europa har lavet en pjece omkring reglerne for miljøzoner i Italien, som du kan hente her. Heri fremgår det, at en bøde kan være op til et år undervejs. Efter modtagelse har du dog kun 60 dage til at betale den.

Vil du klage, kan du ifølge pjecen sende et anbefalet brev (på italiensk) til præfekten i den by, hvor bøden blev udstedt. Underkendes din appel, vil du få fordoblet bøden, så det er værd at overveje grundigt, om du nu også har en god sag. Du kan også vælge i stedet at sende din klage til den såkaldte fredsdommer i form af en bestemt blanket (Opposizone a sanzione amministrativa) inden for 30 dages af bødens modtagelse.

Bestil billig billeje i Italien

Trods miljøzoner i nogle byer er en ferie med egen lejebil en af de absolut bedste måde at opleve Italien på. Vejnettet er i god stand og veludbygget, så du med billeje nemt at komme omkring til seværdigheder og byer.

I søgemaskinen her på Billeje kan du nemt finde den billigste billeje i Italien, uanset hvilken del af det smukke land du skal besøge.

Find den billigste lejebil Miljøzoner i Italien Find Billeje her --> Sammenlign priser her