Det er ikke uden grund, at de fleste biludlejningsselskaber sætter en tydelig mærkat med brændstoftype i deres lejebiler. Tanker man benzin på en dieselbil eller omvendt kan det nemlig blive en dyr omgang. Læs her hvad du skal gøre, hvis du får tanket forkert i din lejebil.

Følsomme dieselmotorer

Det er især, hvis du lejer en dieselbil, at du skal være opmærksom. Årsagen til at benzin kan forvolde kostbare skade i disse, skal blandt andet findes i den teknologiske udviklingen af dieselmotorerne. En moderne dieselmotor er således et kompliceret stykke mekanik med mange følsomme dele, der er afhængig af den smørelse, som dieselolien indeholder. Kommer der i stedet benzin ind i motoren, kan det ende med en meget dyr reparation.

Hvad gør jeg, hvis jeg tanker forkert?

Er uheldet først ude, gælder det om at holde hovedet koldt. Reagerer du rigtigt kan skaden relativt nemt begrænses, mens udgiften i værste tilfælde kan løbe op i mange tusinde kroner, hvis du håndterer situationen forkert.

Uanset om du har tanket benzin på en dieselbil eller diesel på en benzinbil, er det vigtigste råd det samme: Start ikke motoren! Du bør faktisk slet ikke sætte nøglen i bilen, da nogle moderne biler allerede på det tidspunkt trækker brændstof frem i motoren. Opdager du først din brøler, efter du har startet motoren? Sluk den med det samme! Er du allerede rullet ud på vejen igen, gælder det om at holde ind til siden og slukke bilen hurtigst muligt.

Opdager du din fejl, før motoren tændes, er næste skridt at få tilkaldt autohjælp, så tanken kan blive tømt og renset. Det er som regel muligt at gøre på stedet, og du vil bagefter kunne køre videre. Har motoren været startet, skal bilen derimod normalt fragtes på værksted for at få lavet en rensning af motoren. Kontakt i begge tilfælde dit biludlejningsselskab for vejledning.

Forsøg aldrig selv at tømme bilens tank. Det er et job for fagfolk, ikke mindst fordi det er forbundet med både brand- og eksplosionsfare at håndtere benzin og diesel.

Hjælp til de uopmærksomme

I “gamle dage” var risikoen for at tanke forkert mindre, da langt de fleste personbiler var benzinbiler. Det var desuden ikke alle tankstationer, som overhovedet tilbød optankning med diesel. Men i dag er dieselbiler udbredt – også hos biludlejningsselskaberne – og på tankstationerne finder man en nogenlunde lige fordeling af diesel- og benzinpumper. Er man vant til at køre benzinbil, kræver det derfor ekstra opmærksomhed, hvis man lejer en dieselbil – og omvendt. Ifølge Bilmagasinet er der alene i Danmark formentlig hvert år omkring 2.000-3.000 billister, som får brug for hjælp efter at have tanket forkert brændstof på bilen.

Udover tydelig skiltning gøres der dog forskellige tiltag, som skal hjælpe distræte billister. Der er for eksempel flere bilfabrikanter som i deres nyere bilmodeller har modificeret åbningen til dieseltanken, så en benzin-pistol slet ikke passer i hullet.

Få billigere billeje med bedre brændstoføkonomi

Tjek din forsikring

Det er ikke sikkert, at forkert tankning er dækket af din forsikring i forbindelse med billeje. Nogle biludlejningsselskaber fremhæver ligefrem at forkert tankning (misfuelling) ikke dækkes. Tjek selv din forsikring og lejebilbetingelser for at tjekke hvordan du er dækket, hvis uheldet er ude.

Læs mere om forsikringer på lejebiler

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *