Statistisk set er der ikke meget kød på den populære historie om køreevner eller mangel på samme hos storesøskende.

Fornylig blev en historie om, at storebrødre og storesøstre er dårlige bilister spredt vidt og bredt på de sociale medier. Men kan det virkelig passe, at evnerne bag rattet er afhængig af ens rækkefølge i søskendeflokken? Ikke hvis man spørger eksperterne.

Reklame forklædt som seriøs journalistisk

Det var ikke kun på Facebook og andre sociale medier, at historien gik “viralt”. Flere større danske medier tog også sammenhængen for gode vare og viderebragte historien ukritisk. Men havde de tjekket undersøgelsens data lidt efter i sømmene, ville den nok ikke være gået igennem “til trykken”.

TjekDet, som laves af Mandag Morgen, har således beregnet den statistiske usikkerhed for forskellene mellem de ældste, mellemste og yngste søskende. Og de når frem til, at der ikke er videnskabeligt belæg for at udpege nogen i søskendeflokken som den dårligste bilist.

“Der er ikke belæg i undersøgelsen til at sige, om det her er rigtigt eller forkert. De kan godt have ret i at den ældste i søskendeflokken er den dårligste bilist, men det har de ikke kunnet dokumentere med den her undersøgelse, så det kan man ikke vide.” siger Kresten Roland Johansen, ekspert i kvantitative undersøgelser og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til TjekDet.

Det viser sig desuden, at det er et forsikringsselskab, som står bag undersøgelse. I de britiske medier, hvor historien også er blevet flittigt refereret, har dette forsikringsselskab haft held til at få et citat med i historien, hvor der rundes af med en slet skjult reklame for en bilforsikring. Der er derfor næppe tvivl om, at historien oprindeligt var en snedig form for reklamefremstød forklædt som en almindelig artikel.

Billig billeje for alle

Bortset fra at de fleste biludlejningsfirmaer har en minimumsalder for billeje i deres lejebetingelser, er der da heller ingen diskrimination mod de ældste søskende.

Har du brug for en billig lejebil? Så brug søgemaskinen fra CarTrawler øverst her på siden. I denne er det nemt og lynhurtigt at finde den billigste pris på billeje. Søgemaskinen indhenter således de aktuelt bedste tilbud fra hundredvis af biludlejere i hele verden inklusiv store kendte navne som Avis, Europcar, Hertz og Enterprise. Så kan du let finde det bedste tilbud på netop den type bil, som du har brug for.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *