Tom bilparkeringFoto: Michal Jarmoluk, Pixabay.

Sommerferien står for døren, og vi kan omsider rejse udenlands igen uden at skulle skele nervøst til farven på rejsevejledningen. Alt er dog alligevel ikke helt, som det plejer at være – især ikke når det gælder billeje. Efterdønningerne af coronapandemien betyder nemlig, at der er opstået en alvorlig mangel på lejebiler, som kan sætte en kæp i hjulet på feriedrømmene.

Mangel på udlejningsbiler er blevet så stor, at det kan være umuligt at skaffe bil til ferien, hvis du ikke booker den i god tid. Er du først nu ved at lægge sidste hånd på planlægningen af sommerferien, bør bestilling af billeje derfor stå allerøverst på listen over gøremål. Glem alt om blot at møde op hos en udlejer på dit rejsemål uden en reservation!

En mareridtssommer for billejekunder

Vi har her på Billeje.info fulgt og løbende berettet om den stigende mangel på lejebiler i kølvandet af pandemien. Nu hvor den travle sommerferiesæson nærmer sig, spidser situationen endnu mere til. Finans skriver sågar, at “Bilferien kan blive et mareridt denne sommer.” Helt så galt behøver det ikke at gå, hvis du er lidt fleksibel og booker din lejebil i søgemaskinen her på siden. Men der er ingen tvivl om, at der lige nu er en ekstraordinær situation, som kan gøre det vanskeligt – og dyrt – at være billejekunde uden en reservation.

Til Finans siger salgs- og indkøbschef i FDM, Jesper Ewald, “Først blev det sværere og dyrere at skaffe specialbiler som autocampere og cabrioleter. Nu kan det være umuligt at skaffe helt almindelige standardbiler. Det er slut med at leje på stedet i lufthavnen lige i øjeblikket.” Ligeledes siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra brancheorganisation for biludlejningsfirmaerne i Danmark (Dansk Mobilitet), at “i år er det ekstra vigtigt at være i god tid. Ellers kan man ikke regne med, at der er en bil, som modsvarer familiens behov eller økonomi.”

Men hvorfor er priserne steget så meget og udbuddet af lejebiler faldet, når nu restriktioner og nedlukninger ellers har løsnet deres tag i det meste af verden?

En mavepuster til billejebranchen

Da coronaen satte verden på den anden ende i foråret 2020, sendte det chokbølger gennem biludlejningsbranchen. Fra den ene dag til den anden styrtdykkede efterspørgslen på lejebiler fra både ferie- og forretningsrejsende. Kollapset og de langtrukne nedlukninger for rejseaktiviteter skabte ikke overraskende store problemer for biludlejningsfirmaerne rundt om i verden – små som store. Selv en biludlejningsgigant som Hertz blev for eksempel nødsaget til at søge konkursbeskyttelse for selskabets aktiviteter i Nordamerika.

For at komme gennem coronakrisen med skindet på næsen var mange af biludlejningsselskaberne nødsaget til at skære kraftigt ned på deres aktiviteter og sælge ud af deres lejebiler for at skaffe livsnødvendig kapital til de faste udgifter. Det lykkedes i store træk, men lagde til gengæld kimen til det problem med mangel på lejebiler, som nu ses globalt.

Chip-krise giver mangel på lejebiler og højere priser

En ulykke kommer således sjældent alene, og det gælder også for biludlejningsselskaberne. I takt med at der er kommet bedre styr på pandemien i mange dele af verden, er rejseaktiviteten og efterspørgslen på billeje steget – også her på Billeje.info.

Det er jo i princippet godt nyt, men det betyder dog, at der mange steder nu mangler lejebiler. Biludlejningsselskaber har således haft mere end svært ved at købe nok nye biler hjem igen til at matche kundernes efterspørgsel. Bilproducenterne, som skulle levere bilerne, blev således også negativt påvirket af pandemien. Især de europæiske produktionsfaciliteter blev lukket helt ned i foråret 2020, da bilfabrikanterne på grund af nedlukninger og hjemsendelser oplevede flaskehalse i leverancerne fra underleverandører og ikke mindst et fald i bilsalget.

Der har derfor efterhånden længe været et efterslæb på leveringen af nye lejebiler, som også skyldes, at nogle underleverandører til bilindustrien i løbet af pandemien har omstillet deres produktion til at betjene andre brancher. Det gælder ikke mindst produktionen af de mikrochips, som i dag er så afgørende for bilerne. Dem er der derfor nu så meget rift om, at eksperter taler om en global “chip-krise”, der har ramt alt fra smartphone- til bilproducenter. Store bilproducenter som Volkswagen, Ford, Fiat, General Motors, Honda og Nissan har ifølge Ingeniøren således anerkendt, at deres produktion vil være hæmmet af chip-manglen.

Et mindre udbud af lejebiler kombineret med en høj efterspørgsel er en giftig cocktail, når man som kunde er på udkig efter billig billeje til sommerferien. Som frygtet har priserne på lejebiler da også været kraftigt opadgående det sidste års tid. Nu hvor tusinder og atter tusinder af ferierejsende har brug for billeje nogle få dage i ferien eller til en hel kør-selv ferie, er der altså en reel risiko for at mange får spoleret ferieplanerne.

Book din billeje til sommerferien nu!

Vil du have den billigste pris på din billeje, er det selv i normale år uden en pandemi-skabt mangel på lejebiler en god ide at booke din bil i god tid. Men særligt denne sommer er der altså ekstra meget rift om de lejebilerne. Som beskrevet i artiklen fra Finans.dk er markedet “næsten støvsuget for udlejningsbiler, og de få, der er, er markant dyrere end tidligere.”

Hvis du endnu ikke har sikret dig en lejebil til ferien, er alt håb dog ikke ude. Men du skal nok regne med at måtte tjekke hos adskillige forskellige biludlejere, før du finder en ledig bil, der passer til dine behov. Det kan du heldigvis nemt gøre i søgemaskinen her på Billeje.info. Netop i en situation som denne er det en stor fordel at booke din lejebil online ved hjælp af en søgemaskine. I den kan du nemlig nemt tjekke udvalget hos en lang række store og små udlejere på din destination med blot én søgning. Du får en overskuelig liste med de aktuelt billigste priser og kan med få klik sikre dig en lejebil til ferien.

Fri afbestilling

Søgemaskinen fra CarTrawler, som er du finder her på siden, kan du se priser fra udlejere som f.eks. Hertz, AVIS, Enterprise, Alamo, Sixt, Europcar og Budget. Derudover tjekkes også priser hos en lang række små lokale udlejningsselskaber. Det er i mange tilfælde dem, som har de bedste tilbud – specielt hvis du er lidt sent ude med din bestilling af billeje.

Når du har fundet et godt tilbud på den lejebil, som passer bedst til dine ønsker, er du blot nogle få trin fra at fuldføre bestillingen. Husk at du har FRI AFBESTILLING indtil 48 timer før afhentning på de fleste lejebiler (afhængigt af i hvor god tid du bestiller).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have besked i forbindelse med særlige kampagner og promotions fra billejefirmaer. Der er jævnligt kampagner fra både store og små biludlejningsselskaber med besparelser på op mod 50%, hvis du booker på det rigtige tidspunkt.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *