Normalt er det ganske lige til at tage sin lejebil i brug. Men er du bekymret for, om du kan finde ud at starte en bil, som er anderledes end den du plejer at bruge? Så får du her en lille guide til at starte de forskellige biltyper, der udlejes.

Universelt bilsprog

Der ligger måske en bilmanual i handskerummet i din lejebil, som kan være til hjælp. Men det er dog ikke sikkert den er skrevet på et sprog, du forstår. Heldigvis er benytter alle bilfabrikanter stort set samme symboler til at forklare funktionen af de vigtigste knapper og indstillinger på instrumentbrættet. Ser du symboler, som du genkender fra din egen bil, kan du derfor normalt regne med at funktionen er den samme.

At starte en bil med automatgear

Mens biler med automatgear traditionelt har været dominerende i USA, har de generelt mindre europæiske biler indtil fornylig næsten alle haft manuelt gearskifte. De senere år har forbedret teknologi dog også øget udbredelsen af automatgear i Europa, og hos de fleste større biludlejningsfirmaer har du i dag derfor mulighed for at vælge mellem automat- og manuelt gear. Efter lidt tilvænning synes de fleste, at det er mere komfortabelt at køre med automatgear. Et godt tip er, at du kun skal bruge én fod, den højre, til at betjene pedalerne.

Er det første gang du skal leje en bil med automatgear? I forbindelse med start er den primære forskel, at næsten alle automatgearsbiler kræver, at bremsen trædes ned før bilen kan startes.

Sørg for at gearskifteren er placeret i “Park” (P) eller “Neutral” (N).

For dernæst at køre frem: Behold foden på bremsepedalen, og flyt så gearskifteren til “Drive” (oftest mærket med et “D”). Der kan være en knap et sted på skifteren, som skal trykkes ned for at flytte skifteren ud af Park. For at bakke: Med foden på bremsen, flytter du i stedet gearskifter til “Reverse” (som regel er markeret med et R). Løft til sidst langsomt foden fra bremsepedalen, og bilen vil begynde at bevæge sig.

Automatisk gearskifte

Automatisk gearskifte. Foto: Morio, Creative Commons.

Manuel startes med kobling i bund

Lejer du derimod en bil med “almindeligt” manuelt gearskifte, skal du være opmærksom på at mange moderne bilmodeller ved start kræver, at koblingen trædes ned (i nogle tilfælde helt i bund).

Dette er primært en sikkerhedsfunktion, så man ikke risikerer, at bilen uventet springer frem (eller tilbage) ved start.

Elektrisk håndbremse

På mange nye biler er håndbremsen/parkeringsbremsen blevet elektrisk, men aktiveres på forskellige måder alt efter model. I nogle biler skal man selv aktivere håndbremsen med en knap eller en kontakt, der kan klikkes op eller ned. I andre biler bliver parkeringsbremsen per automatik aktiveret, hver gang du slukker bilen. Her deaktiveres den igen enten automatisk, når du sætter bilen i gang igen, eller ved at du holder en knap nede til den slipper. I nogle tilfælde får knappen kun parkeringsbremsen til at slippe, hvis du samtidigt træder på bremsepedalen.

Spørg eventuelt personalet for vejledning ved udlevering af din lejebil, hvis du er du i tvivl om brugen af gear eller håndbremse.

Bestil billig billeje

Har du brug for billig billeje? I søgemaskinen fra CarTrawler, som du finder øverst her på siden, kan du sammenligne priser fra mere end 500 biludlejningsfirmaer – heriblandt alle de store internationale udlejere som Avis, Enterprise, Europcar, Hertz og Sixt. Så er du sikker på at finde det bedste tilbud på netop den type lejebil, du søger.

Vil du kun se priser på biler med automatgear eller manuel gearkasse? Så kan du med fordel bruge søgemaskinens filterfunktion til at indsnævre prisoversigten.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *