New Zealand byder igen internationale ferierejsende velkommen. Er du allerede ved at være træt af det danske vintermørke og regnfulde vejr, er dette naturskønne land på den anden side af kloden et fantastisk vinterrejsemål. Her er de nemlig først nu ved at tage hul på sommersæsonen, som er det bedste rejsetidspunkt. New Zealand er perfekt til en oplevelsesrig på egen hånd, hvis du lejer en bil eller autocamper. Book den her på Billeje.info og få den billigste pris!

Billeje giver dig den største grad af frihed til at udforske New Zealands spektakulære natur på i dit eget tempo. Det gælder, hvad enten du lejer en almindelig personbil eller en stor autocamper. Før du sætter dig bag rattet, bør du dog sikre dig, at du har styr på de grundlæggende færdselsregler i New Zealand. Her har jeg samlet nogle af de vigtigste tips til en sikker ferie med billeje i New Zealand.

Hold til venstre!

De fleste færdselsregler i New Zealand svarer til de danske. Der er dog undtagelser. Det største forskel, som du skal være opmærksom på er, at man ligesom i blandt andet Storbritannien og Australien bruger venstrekørsel i New Zealand.

Newzealænderne er vant til turister, så nær byer og lufthavne, hvor mange starter deres ferie med biludlejning i New Zealand, er der ofte malet store pile på asfalten og skilte med “Keep left”. De fleste vænner sig heldigvis hurtigt til at køre i den “forkerte” side af vejen. Nok fordi rattet i lejebilen sidder i højre side, falder det efter kort tid de fleste naturligt at køre i venstre side.

Et godt tip er dog at være ekstra forsigtig i starten – både til fods og i bil – når du skal krydse vejen. Man har ikke samme instinktive fornemmelse af, hvilken side trafikken kommer fra. Kig hellere en ekstra gang til begge sider om der er fri bane. I bil er det desuden typisk ved kryds, at du skal være ekstra opmærksom på at placere dig rigtigt.

Gul linje = ingen overhaling

Det er ulovligt at overhale andre biler, hvis en gul fuldt optrukket linje i stedet for en hvid markerer midten af vejen. Den gule linje angiver, at det er for farligt at overhale. Er ikke en fuldt optrukket gul linje på din side af vejen, må du som udgangspunkt gerne overhale, men kun hvis der er 100 meter fri vej forud under hele din overhaling.

Særligt på Nordøen er der på mange af vejene med jævne mellemrum ekstra overhalingsbaner. De er en god hjælp, når der ikke ellers er mulighed for at overhale sikkert.

Giv dig selv god tid

Herhjemme er vi vant til små, smalle veje, når vi bevæger os ud på landet væk fra hovedvejene. I New Zealand skal du dog være forberedt på, at vejene også på lange strækninger ofte er smallere, mere snoede og måske stejlere, end du forventer. Det er derfor nemt at undervurdere rejsetiden i New Zealand. Afstande, der virker korte på kortet, kan tage ganske lang tid at tilbagelægge. Det gælder især, hvis du vælger at leje en autocamper i New Zealand. Bevæger du dig ud i landlige områder, vil du desuden sandsynligvis ende på en del grusveje samt møde langsomt kørende landbrugsmaskiner eller husdyr.

Giv dig selv ekstra tid i rejseplanen til uforudsete forhindringer, når du lejer en bil i New Zealand. Foto: Bernard Spragg, Public Domain.

Fartgrænser

Hold dig til eller under hastighedsgrænsen. Som i de fleste lande er den skiltet tydelig med en stor rød cirkel og et sort tal i midten. De generelle hastighedsgrænser i New Zealand er 30 km/t i nærheden af vejarbejder og lignende, 50 km/t i byer og 100 km/t på større veje.

Hvis du lejer et køretøj med en bruttovægt på over 3500 kg (f.eks. en stor autocamper), er du begrænset til en maksimal hastighed på 90 km/t. Det gælder også på veje, der ellers har en hastighedsgrænse på 100 km/t. Der er desuden gule advarselsskilte, som advarer om, at du nærmer dig en snæver kurve eller et sving i vejen og derfor bør holde dig under en bestemt hastighed for sikker og behagelig kørsel.

Smalle broer

Der er en del veje i New Zealand med broer, der kun har ét spor. Der skal du standse og vente på køretøjer, der kommer fra den anden retning. Skiltning advarer om, at der er en ensporet bro forude. Sæt farten ned og tjek, om der kommer trafik fra modsat retning på broen. Stop, hvis det er dig, som skal holde tilbage. En rød pil viser, hvilken retning, der har vigepligt. Du skal dog uanset vigepligten lade køretøjer passere, som allerede er på vej hen over broen mod dig.

Vigepligt ved ensporet bro. Foto: Bernard Spragg, Public Domain.

Jernbaneoverskæringer

Hvis der blinker rødt lys ved en jernbaneoverskæring, skal du stoppe og kun køre frem, når lyset er holdt op med at blinke. Der er dog også mange overskæringer uden lys. Hvis der er et vigepligtstavle, skal du sætte farten ned, når du nærmer dig overgangen, så du er klar til at standse, hvis der kommer et tog. Er der et stop-skilt, skal du holde helt stille og tjekke efter tog fra begge retninger, før du krydser.

Grusveje i lejebil

Der er en god chance for, at du på et tidspunkt ender på en grusvej, hvis du udforsker New Zealand med billeje. Vær opmærksom på, at grusveje kan være glatte at køre på. De løse sten kan desuden være til fare for din forrude! Af den grund bør du nedsætte hastigheden, når du nærmer dig modkørende trafik. Det mindsker risikoen for stenslag og er mere sikkert, da støv fra den modkørende bil kan sløre dit udsyn.

Tjek i din lejekontrakt eller spørg ved udlejningskontoret om særlige betingelser for kørsel på veje, der ikke er asfalterede. Kig efter bemærkninger om “unsealed” og “gravel” i lejebetingelserne.

Husk det internationale kørekort

Du skal naturligvis have dit nuværende og gyldige kørekort med dig, hvis du vil benytte billig billeje i New Zealand. Du skal desuden medbringe et internationalt kørekort, da der er krav om, at kørekortet har en nøjagtig engelsk oversættelse. Et internationalt kørekort gælder ét år og koster 25 kr. (2022). Du får det ved at møde personligt op i en hvilken som helst kommunes borgerservice. 

Find den billigste billeje i New Zealand

Selvom New Zealand kan besøges året rundt, er sommerhalvåret langt det mest populære rejsetidspunkt. Der er derfor i denne periode og især omkring juleferien ekstra stor efterspørgsel på billig billeje. Uanset hvilken type køretøj du er på udkig efter, bør du derfor booke det i god tid.

Det kan du nemt gøre her på Billeje.info, hvor søgemaskinen automatisk indsamler de billigste priser på lejebiler af enhver slags fra biludlejningsfirmaerne på New Zealand. Det inkluderer både de store internationale firmaer som Avis, Hertz, Enterprise og Europcar, men også en række mindre, lokale udlejere, der også ofte har gode tilbud.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *