Færdselsregler i Portugal

Skal du benytte billeje i udlandet, er det altid en god idé at sætte dig ind i de lokale færdselsregler inden du tager afsted for at undgå ærgerlige bøder. Her kan du finde de vigtigste oplysninger om færdselsregler, betalingsveje og mere i Portugal.

Portugal vej

Landevej i Portugal. Foto: Rui Malheiro, Creative commons.

Sikkert at køre i Portugal

Du har sikkert hørt mange historier om, at det tidligere kunne være en prøvelse at køre bil i Portugal, da portugiserne lige som i andre latinske lande havde en meget afslappet holdning til det at køre bil og ikke mindst færdselsregler.

I dag er situationen dog en helt anden, for det er meget nemt og sikkert at køre bil i Portugal, og det gælder også i storbyerne Lissabon og Porto. Ligesom andre steder i Europa har der i efterhånden en del år været meget fokus på trafiksikkerhed, man har for eksempel sænket promillegrænsen og det er ikke længere muligt at ”købe” sig til et kørekort. Det største problem ved at køre bil i Portugal i dag er trafikken specielt omkring storbyerne Porto og Lissabon. Derimod har man rigtig god plads på de utallige kilometer af nye motorveje, som EU de sidste år har været med til at sponsorere. Vejnettet er ganske omfattende og udvides stadigvæk.

Hvilke færdselsregler bør jeg være opmærksom på i Portugal?

De grundliggende færdselsregler i Portugal er, som du kender dem fra Danmark, og vejskiltningen følger de internationale normer. Det vil sige, at du skal kører i højre side, overhaler venstre om, ikke må benytte håndholdt mobil under kørsel osv.

Der kan dog findes forhold og regler, som afviger i forhold til de danske. Du kan for eksempel træffe sporvogne flere steder i Portugal, og har passagererne ikke mulighed for at stige af ud på et fortov, er det dig som skal holde tilbage, når sporvognen gør holdt.

Hastighedsgrænser

For personbiler uden anhænger og motorcykler gælder følgende hastighedsgrænser:

Bymæssig bebyggelse: 50 km/t
Landeveje: 90 km/t
Motortrafikveje: 100 km/t
Motorveje: 120 km/t

Promillegrænse

Der er rig mulighed for at besøge fantastiske vingårde på en rejse i Portugal, men skal du sidde bag rattet, bør du dog holde dig ædru. Der slås hårdt ned på spirituskørsel, og promillegrænsen er ligesom herhjemme på 0,5. Har du haft kørekort i mindre end 3 år er promillegrænsen dog kun 0,2.

Vejafgifter

Du skal betale vejafgift for at benytte motorvejene mange steder i Portugal, ligesom der opkræves betaling for at krydse to broer ved Lissabon.

Der findes to typer betalingsmotorveje i Portugal. Den ene, “Auto Estradas”, benytter et system som i mange andre lande, hvor man betaler ved et betalingsanlæg med enten kontanter eller kreditkort. Den anden type betalingsmotorveje benyttes derimod udelukkende et elektronisk system, hvor bilen registreres automatisk ved indkørslen ved hjælp af en Brobizz-lignende sytem, der i Portugal kaldes ‘Via Verde’. Det elektroniske betalingssystem er ind til videre kun iført på nogle enkelte motor- og hovedveje i Portugal. Der skiltes med “electronic toll only”. Som besøgende er det muligt at leje en ‘Via Verde Visitors’.

Læs mere om betalingsmulighederne på den officielle hjemmeside for Portugal Tolls her

Forhør dig eventuelt også ved udleveringen af din lejebil om hvordan betalingsmotorveje afregnes, og om din bil er udstyret med en Via Verde-enhed til det elektroniske betalingssystem.

Sikkerhed

Det er lovpligtigt at medbringe en advarselstrekant, ligesom du også skal have en sikkerhedsvest i bilen.

Alle passagerer i bilen skal være iført sele, og børn under 12 år skal sidde på bagsædet medmindre de er mere end 150 cm høje. Børn op til 12 år skal om nødvendigt benytte godkende autostole.

Kørelys skal bruges i tunneler og ved dårlig sigtbarhed. Der er desuden krav om at medbringe reservepærer til bilens for- og baglygter.

Forbehold
Ovenstående informationer om færdselsreglerne i Portugal omfatter ikke alle elementer af den portugisiske færdselslov, som adskiller sig fra den danske. Vi tager desuden forbehold for fejl og ændringer, da færdselslove jævnligt opdateres. Spørg eventuelt efter yderligere information ved afhentningen af din lejebil i Portugal

Har du i øvrigt spørgsmål om at benytte billeje i udlandet, vil vi anbefale vi dig at læse vores udførlige og populære side med ofte stillede spørgsmål (FAQ) igennem.

>> Find den billigste lejebil << Find Billeje her --> Sammenlign priser her!