Roadtrips i Californien

Få stater i USA indbyder lige så meget til et roadtrip med billeje som Californien. Sætter du bag rattet i en lejebil her, kan du udforske alt fra ikoniske naturparker, vingårde, forlystelsesparker og indbydende strande. En af USA’s mest berømte roadtrip-ruter, Highway 1, løber ned langs Californiens flotte kyst, men der er talrige andre spændende ruter at følge på et roadtrip i “The Golden State”. Læs med her og få inspiration samt tips til de bedste roadtrips i Californien.

Highway 1 i Californien. Foto: Fred Moore, CC BY 2.0

De bedste roadtrips i Califonien

Netværket af State Highways i Californien er et af de mest fintmaskede i USA, så lejer du en bil, kan du nemt nå rundt til alle dele af staten. Det er dog værd at have in mente, at Californien næsten er på størrelse med Sverige. Det er derfor en god ide på forhånd at udse sig nogle områder at koncentrere sig om, i stedet for at forsøge at nå omkring til alle hjørner af staten i løbet af én ferie. Ikke mindst fordi du næsten uundgåeligt vil få lyst til at stoppe mange gange undervejs for at udforske seværdigheder – eller for blot at nyde udsigten.

Herunder får du vores bud på nogle af de bedste ruter til et roadtrip i Californien.

Highway 1: Storslåede kystlandskaber

Laver man en liste over de bedste ruter til et roadtrip i USA, vil en tur ad Highway 1 uvægerligt altid få en af topplaceringerne. Den spektakulære vej, der også er kendt som Pacific Coast Highway, strækker sig i sin fulde længde fra Olympic National Park i staten Washington til Dana Point lidt syd for Los Angeles. I Californien er det mest populære at følge Highway 1, der her også er kendt som California State Route 1, fra San Francisco sydpå til Los Angeles.

En tur nordpå mod Oregon kan dog også varmt anbefales. Kører du nordpå ad Highway 1 fra San Francisco, venter der dig for eksempel som det første en tur over den berømte Golden Gate bridge. Derudover byder det nordlige stræk på blandt andet adskillige små, charmerende kystbyer som Mendocino, hvor det næsten virker som om tiden har stået stille siden 1960’erne, kæmpe redwoods og ikke mindst de anerkendte vinområder Napa Valley og Sonoma County.

Søelefanter ved Piedras Blancas.
Søelefanter ved Piedras Blancas. Foto: Michael “Mike” L. Baird, CC BY 2.0

Kører du sydpå fra San Francisco mod Los Angeles er særligt strækningen ned til San Luis Obispo en enestående oplevelse. I princippet kan du køre denne godt 400 km lange delstrækning på én dag, men det vil være en skam, hvis du ikke tager dig bedre tid til at nyde turen og dens seværdigheder. Afsæt derfor gerne et mindst par dage alene til denne populære del af Highway 1. Så har du for eksempel tid til at vandre en tur ad Ragged Point Cliffside Trail, når du trænger til at strække benene. Inden du når ad denne korte, men stejle vandresti ned til en lille sort sandstrand belønnes du med flotte udsigter over havet.

Det er også på strækningen syd for San Francisco, at du kommer til at køre langs den dramatiske Big Sur kyst. Den udgør et af de flotteste landskaber, du oplever på et roadtrip ad Highway 1 i Californien. Du bør da også her tage dig god tid til at nyde de flotte udsigter. Det er for eksempel næsten et must at holde ind for at tage et billede ved den ikoniske Bixby Bridge. Der er dog også adskillige andre udsigtspunkter andre undervejs, hvor du kan holde ind og nyde de smukke kystlandskaber. Du kan være heldig at spotte den sjældne californiske kondor på himlen eller store hvaler på træk. Stopper du ved Piedras Blancas, kan du ofte se enorme søelefanter ligge og dase i solen.

Et roadtrip på Highway 1 i Californien byder ikke alene på store naturoplevelser, men også på en chance for at besøge en perlerække af statens mest charmerende og interessante byer. Udover storbyer som San Francisco og Los Angeles, der ikke behøver nærmere præsentation, passerer du også gennem byer som Santa Cruz, Monterey, Malibu, Santa Barbara og Santa Monica.

Yosemite National Park er et oplagt mål for et roadtrip. Foto: Matthew Dillon, CC BY 2.0

Highway 395: Lake Tahoe til Lone Pine

Highway 395, der løber ned gennem den smukke Sierra-bjergkæde, er en af Californiens såkaldte ‘scenic highways’, der svarer lidt til den danske margueritrute. En god sektion til et roadtrip ad den vej er den 234 miles (ca. 377 km) lange strækning fra South Lake Tahoe til Lone Pine, hvor utallige westerns og sci-fi-film i tidens løb er blevet filmet. På din vej sydpå ad denne rute passerer du blandt andet Mono Lake Tufa State Natural Reserve med dens bizarre kalkstensformationer og det naturskønne Mammoth Lakes, et område kendt for friluftsliv både vinter og sommer.

På et roadtrip ad Highway 395 er det desuden oplagt at lave et par afstikkere for at opleve et par af Californiens mest kendte attraktioner. Drej for eksempel af lidt efter Willow Springs for at besøge Bodie Ghost Town, der ligger en halv times kørsel øst for Highway 395. Lidt længere sydpå er det ligeledes værd at tage endnu en afstikker. Denne gang ad Highway 120 mod vest til Yosemite National Park. Denne vej, der normalt er åben fra maj til november, fører dig via Tioga Pass ind mod den berømte Yosemite Valley med nogle af nationalparkens mest markante seværdigheder såsom Half Dome.

Borrego Springs sculpture garden. Foto: Matthew Dillon, CC BY 2.0

San Diego til Palm Springs: Fra strand til ørken

Lader du blot gps’en finde den hurtigste vej fra San Diego i det sydlige Californien til ørken-resortbyen Palm Springs ad de store interstate highways, vil det blot tage dig et par timer at køre turen. Det kan dog varmt anbefales at selv lægge en rute ad mindre veje, så du får bedre mulighed for at udforske seværdighederne og ikke mindst naturen, som findes mellem de to byer.

Sigt derfor i stedet i første omgang efter Julian, en lille by i de smukke Cuyamaca Mountains, der blandt andet er kendt for at være et godt sted at handle antikviteter og for gode tærter. Kør derefter mod Borrego Springs, hvor du undervejs passerer Anza-Borrego Desert State Park, Californiens største park og samtidigt et såkaldt ‘World Biosphere Reserve’. Lad også dette roadtrip gå forbi den fascinerende Borrego Springs sculpture garden med mere end 100 store metalskulpturer og saltvandssøen Salton Sea.

Redwood National and State Park på U.S. 101 i det nordlige Californien. Foto: Carol M. Highsmith’s America, Library of Congress collection. Digitally enhanced by rawpixel. CC BY 2.0

Redwood Highway – på roadtrip blandt giganter

I det nordlige Californien kan du stadig opleve de enorme redwoodtræer, som engang dækkede store områder i det vestligste USA. Disse giganter, der bliver over 100 meter høje, har stået i talrige århundreder og svært imponerende at opleve helt tæt på. Det kan du gøre ved at følge det nordlige stræk af Highway 101 fra Oregon-grænsen ned til Leggett. På dette omkring 280 km lange stræk passerer du flere af disse enestående kæmpetræer, der aftvinger en naturlig respekt for naturens vidundere, og flere flotte kystlandskaber.

Det kan anbefales at tage en lille afstikker fra Highway 101 for at følge den berømte Avenue of the Giants gennem Humboldt Redwoods State Park. Giv også dig selv tid nok til at stoppe i nogle af de hyggelige byer undervejs og til at parkere for at udforske skovene til fods.

Den berømte Route 66 har sin vestlige startpunkt i Californien, nærmere bestemt ved Santa Monica Pier i Los Angeles. Foto: Giuseppe Milo, CC BY 2.0

Route 66: Sæt kursen østpå

Selvom Route 66 ikke længere har status af en officiel US Highway, er den et af de mest populære mål for et roadtrip i USA. Den oprindelige Route 66 strakte sig helt fra Los Angeles til Chicago. I dag kan du stadig køre omkring 80 procent af den knap 4.000 km lange strækning ad den oprindelige vej.

I Californien kan du følge 283 miles (455 km) af Route 66 fra den flotte mole i Santa Monica til Mojave National Preserve på grænsen til Arizona. Afsæt gerne et par dage til turen, så du har tid til at stoppe ved seværdighederne undervejs. Det inkluderer naturligvis indledningsvis selve Los Angeles området, hvor du passerer gennem blandt andet legendariske Hollywood. Enhver filmnørd bør her benytte chancen for at se en af de seneste blockbustere i en af biograferne på den ikoniske Hollywood Boulevard. Længere øst på kommer du gennem blandt andet idylliske Pasadena og ørkenbyen Barstow før du når til Mojave National Preserve. I naturreservatet kan du opleve et enestående ørkenlandskab med de særprægede Joshua trees og store sandklitter. Er du på et roadtrip i foråret, kan du være heldig at se landskabet dækket af et farveriget tæppe af vilde blomster.

Find den bedste lejebil til et roadtrip i Californien

Det siger næsten sig selv at ikke kun rutevalget er afgørende for, at du får et vellykket roadtrip i Californien. Mindst lige så vigtigt er det, at du lejer den rigtige bil til din rejse. Den finder du nemmest ved at bruge søgemaskinen her på Billeje.info, som sammenligner priser fra de mange forskellige biludlejningsselskaber i Californien. Det inkluderer store, internationale udlejere som Avis, Hertz og Enterprise, samt mange mindre, lokale udbydere, der ofte også har gode tilbud.

Angiv blot hvor og hvornår du har brug for en lejebil, så finder søgemaskinen på få øjeblikke de billigste priser på en lang række lejebil i forskellige størrelser. Du kan søge efter billeje i alle statens lufthavne og større byer. Ved du allerede, hvilken type køretøj du har brug for, kan du ofte med fordel bruge filterfunktionen til at indsnævre søgeresultatet yderligere for overskuelighedens skyld.

Når du skal på et længere roadtrip i Californien, er et godt tip at gå efter en lejebil, som er en klasse over, hvad du normalt ville leje. Når du skal bruge mange timer bag rattet, er lidt ekstra komfort og plads til dig og dine passagerer værd at betale lidt ekstra for. Billeje er desuden billigt i Californien, så du får generelt meget bil for pengene. Det er derfor oplagt at benytte chancen for at gøre også selve køreoplevelsen på dit roadtrip til noget særligt.

Godt at vide

Bedste årstid: Typisk er sommerhalvåret den bedste årstid for et roadtrip i Californien (fra april til november). Vil du køre ude langs kysten, for eksempel på Highway 1, er det bedste tidspunkt foråret eller efteråret, hvor vejret er klarest. Om sommeren dannes der ofte en slags havgus langs den californiske kyst, der lokalt kendes som ‘June Gloom’, men som sagtens også kan strække sig ind i juli-måned. I foråret eller efteråret er der desuden normalt mindre trafik. Om vinteren er der jo længere nordpå du kommer risiko for tåge eller sågar regn. Du kan dog sagtens rejse hertil også om vinteren, omend du må regne med at nogle af de højtliggende veje inde i landet (for eksempel i Yosemite) er lukkede på grund af sne.

Vejarbejde: I perioder kan dele af de omtalte vejstrækninger i Californien være lukket på grund af vejarbejde. På Highway 1 reparerer man for eksempel som regel vejen i det tidlige forår, hvis der i løbet af vinteren har været jordskred. Tjek eventuelt om der aktuelt er vejarbejder på hjemmesiden for statens vejvæsen.

>> Find den billigste lejebil << Find Billeje her --> Sammenlign priser her!