Billeje på MadeiraSmuk natur på Madeira - udforsk den smukke ø Madeira med billeje fra billeje.info. Foto: Leo-setä

Flere tusinde kilometer af vandingskanaler er yndet mål for vandreturister på Madeira. Winston Churchill søgte fred og ro på øen og var en flittig maler. Få gode tips til en aktiv ferie på Madeira og oplev det hele med en billig billeje.

Det lille fiskersamfund, Câmara de Lobos, ca. en times kørsel fra hovedstaden Funchal på Madeira, betragter næsten den gamle statsmand Winston Churchill som en af deres egne. Når han i 1950 søgte fred og ro under ophold på øen, skete det netop i Câmara de Lobos. Churchill sad i en stol på havnen forsynet med sit malergrej, og her malede han under en parasol som beskyttelse mod solens stråler. I velfortjente pauser fik han et glas champagne.
På de små barer i fiskerbyen hænger der i dag Winston Churchill-skitser, avisudklip og meget andet, der forbindes med hans ophold. En populær fiskerestaurant bærer hans navn.
På Madeira boede Chruchill på det fornemme Reid’s palace med en fantastisk udsigt over Atlanterhavet. Nogle af hans oliemalerier hænger i hans værelse den dag i dag. Hotellet er det fornemste og mest kendte på øen.
Madeira, også kaldet “Atlanterhavets flydende blomsterkumme”, 61 kilometer lang og 25 kilometer bred, ligger 600 kilometer fra Marokkos kyst og 1.000 kilometer fra det portugisiske fastland. En symfoni af farver, og en ø, hvor udfordringerne venter den aktive turist.
Solskin, kombineret med vulkansk jord og rigeligt med nedbør, har givet øen dens tilnavn, men Madeira betyder faktisk træøen. Da den blev opdaget i 1440’erne, var den nærmest ubeboelig på grund af tætte skove. Ikke desto mindre lykkedes det for ca. 5.000 mennesker at slå sig ned på øen.

Uberørte dale

På Madeira findes der uberørte dale, og uden for alfarvej støder man på små landbrug, som drives efter ældgamle metoder. Rundt om på øen kan man slentre mellem små papaya-, mango- og bananplantager.
Madeira er ikke lange, kridhvide sandstrande. Øen er til mennesker, der vil opleve, vandre og gå ture i en natur, som størstedelen af året minder om en underskøn have. Masser af farver og dufte.
På Madeira er man vant til vanskelige transporter. Stejle veje, bjerge og isolerede landsbyer har tvunget den lokale befolkning til anderledes transportformer end andre steder på det europæiske fastland.
Selv i 1800-tallet blev der brugt bærestole, og man har anvendt oksetrukne kaner, der var ideelle på de glatte sten i de små gader. En transportform, som faktisk blev bevaret et godt stykke oppe i 1970’erne. Nu kan man se disse gamle kaner på museer og på enkelte restauranter, hvor de er udstillet.

Med kurveslæde i Monte

Der er en anden transportform, som stadigt holdes i hæv d af hensyn til turisterne, nemlig Madeiras berømte kurveslæder, som de kaldes i dag. De transporterer turister og lokale på en fem kilometer lang stejl strækning fra Monte og ned til hovedstaden Funchal. I Monte sidder slædeførerne. Mange af dem bærer stråhat. Hvis ikke de venter på passagerer, så er det sikkert, at man kan finde dem i den lille nærliggende café, hvor de nyder en kop kaffe eller ryger en cigaret.
Slæderne har altid to førere med. Den ene løber ved siden af, den anden bag på styrer og bremser. I starten kribler det lidt i maven, når slæden begynder at tage fart, dog ikke med mere end 15-20 kilometer i timen. Det kan forekomme voldsomt, men slædeførerne har styr på det. Prisen er efterhånden steget til 20 euro.

Levadaerne på Madeira

Ca. halvdelen af de turister, der gæster Madeira i vinterhalvåret, er på aktiv ferie. De tilbringer rigtigt mange timer med vandreture langs levada-kanalerne. Kanalerne blev bygget af slaver for flere hundrede år siden, og så sent som i 1960 afsluttede man byggeriet af en levada på 100 kilometers længde.
Levadaerne, der får vand fra bjergene, sikrer bøndernes vandforsyning. De er nu under offentlig kontrol men har tidligere givet anledning til skænderier på øen, hvad enten det har været kriminelle, der har opkrævet vandafgifter, eller der af anden grund har været stoppet for vandet, så afgrøder er blevet ødelagt.
Systemet strækker sig over 2.150 kilometer og sørger for en forsyning på 200 millioner kubikmeter vand. Langs levadaerne er der anlagt små stier, og langs disse møder man en rig vegetation. Nogle af vandreturerne kan ikke anbefales gangbesværede. Udfordringerne på vandreturene er årsag til, at Madeira er blevet et populært mål for netop vandreturister. På levadavandringer kommer man ofte lige ind i en baghave, hvor blomsterne står i fuldt flor, og køkkenhaverne er fyldt med salater og andre grøntsager. Madeira er i bogstaveligste forstand en have.
Se foto fra de mange levada på Madeira hos Google

Fakta om Madeira

-Madeira har 250.000 indbyggere. Heraf bor de 130.000 i hovedstaden, Funchal
-Klimaet er behageligt og i vinterperioden er gennemsnitstemperaturen omkring de 18 grader. Om sommeren 23 grader.
-Valutaen er euro
-Der ligger mange gode restauranter ved havnen i Funchal. Her får man fortrinlige fiskeretter. Prøv en sværdfiskefilet, Espada-fisk, hjertemuslinger og grillede skaldyr. Tunbøffer er også populære. Priserne er rimelige.
-Man kan med fordel købe broderier, kurve, sko og lædervarer.
Læs artiklen med flere gode tips og fakta til en bilferie på Madeira

Billig billeje på Madeira

Billejeinfo sammenligner priser på billig billeje på Madeira med søgemaskinen fra CarTrawler. Du finder priser på billeje fra alle de kendte
billejeselskaber som f.eks Avis rent a car, Hertz billeje og EuropCar, men også fra små lokale firmaer i Funchal og i
Madeira Funchal lufthavn der ofte har gode priser på lejebiler las minut. På Madeira er det bla. firmaet Autojardim der har stærke priser. Foruden CarTrawler kar du også søge og sammenligne priser på billeje igennem AutoEscape, begge søgemaskiner viser altid priser på lejebiler inkl. fri kilometer og lovpligtige forsikringer.
Vi ønsker dig en rigtig god ferie med billeje på Madeira!

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *