Der er mange fordele ved at holde ferie i Italien med egen bil eller billeje, men er du ikke opmærksom på de italienske miljøzoner, risikerer du at modtage en ærgerlig efterregning fra det italienske politi.

Det er der mange danske billister som desværre har erfaret de senere år, efter de italienske myndigheder i samarbejde med et dansk inkasso-firma er begyndt at inddrive bøder for overtrædelse af de miljøzoner, som er indført i mange historiske bycentre i Italien. Der er flere eksempler på, at bøderne gælder overtrædelser, som ligger lang tid tilbage.

Længere forældelsesfrist for bøder i Italien

Har du modtaget en bøde fra Italien, som gælder en gammel overtrædelse, er det dog usikkert, hvorvidt du behøver at betale, da der ifølge bilejernes interesseorganisation Forenede Danske Motorejere, FDM, er forskellige forældelsesfrister i Italien og Danmark.

I Danmark er forældelsesfristen således tre år, mens den i Italien er fem år. Men hvorvidt det betyder, at du kan slippe for at betale bøden, vil ifølge FDM’s jurist i sidste ende nok vil være op til en dansk domstol at afgøre.

FDM opfordrer dog ifølge JyllandsPosten bilejerne til enten at betale bøden eller gøre indsigelse og forlange dokumentation fra de italienske myndigheder med det samme, så sagen bliver stillet i bero. Ignorerer du blot bøden risikerer du at inkassofirmaet får dig registreret som dårlig betaler i RKI og Debitorregisteret. Desuden vil udenlandske bøder ofte blive forhøjet, hvis du ikke betaler med det samme.

Vær også opmærksom på, hvis overtrædelsen er sket i en lejebil, vil nogle biludlejningsselskaber opkræve et gebyr for udlevering af billejerens kontaktoplysninger til bødeudsteder. Det vil sædvanligvis blive trukket på dit kreditkort.

Ugennemskuelige miljøzoner

De italienske miljøzoner (Zona Traffico Limitato – ZTL) er typisk indført for at begrænse biltrafikken i historiske bykerner, som netop mange turister ønsker at besøge. Det er derfor vigtigt, at du sætte dig ind i reglerne for miljøzoner før du begiver dig på bilferie i Italien. Det koster normalt mellem en bøde på mellem 50 og 80 euro at overtræde reglerne for miljøzonerne.

Det er desværre ikke nemt at finde en komplet oversigt over i hvilke italienske byer, der er miljøzoner. Desuden er reglerne for de enkelte byer oftest forskellige. Planlægger du at besøge større byer på din ferie med billeje i Italien, anbefales det derfor, at du hjemmefra orienterer dig grundigt om, hvilke forhold der gælder for at undgå bøder.

Læs mere om miljøzoner i Italien

Bestil billig billeje i Italien

En bilferie er til trods for miljøzoner i nogle italienske byer stadig en af de bedste måde at opleve Italien på. Selvom du måske ikke kan køre helt til dørs ved alle seværdigheder inde i byerne, betyder et veludbygget vejnet, at du med egen lejebil får meget større mulighed for at komme omkring til seværdigheder og interessante byer i Italien.

Brug søgemaskinen her på Billeje til nemt at finde den billigste billeje i Italien. Uanset hvilken del af det landet du skal besøge, kan du i søgemaskinen hurtigt få et overblik over de bedste priser på billeje fra de forskellige biludlejningsfirmaer i området.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder
 1. Michael Stahl
  Michael Stahl says:

  Har netop modtaget 2 bøder for at køre i miljøzone i Lucca i 2016. HHv 199 og 213 EUR. Ved hurtig betaling (indenfor 5 dage fra modtagelsen) gives der 30% rabat – men det giver stadig hhv 93 og 107 EUR.
  Forseelsen skete i lejebil – så udlejningsfirmaet har også sendt regning for at “formidle kontakten”…
  Surt!

  Svar
  • Thomas
   Thomas says:

   Hej Michael!

   Det er surt. Sidder også med et brev dateret 6/11-2017, for familien helt ukendt ZTL forseelse fra 2016 i en lejebil.

   Vil lige høre, om du har betalt eller gjort indsigelse? Der var nemlig ingen skiltning, der hvor vi parkerede!

   Vh

   Thomas

   Svar
   • rikke
    rikke says:

    Du skal altid gøre indsigelse, hvis du ikke mener, at det er berettiget – Det er jo umulig at vide, om det er spam. – Der er mange svindlere derude. Også svindlere, som samarbejder med danske inkassobureauer.

    Svar
  • casper
   casper says:

   “199 og 213 EUR. Ved hurtig betaling (indenfor 5 dage fra modtagelsen) gives der 30% rabat – men det giver stadig hhv 93 og 107 EUR.”

   30% af 199 = 92, og 30% af 213 = 107

   Er det 50% rabat da?

   Svar
 2. Jens
  Jens says:

  Har ligeledes fået en regning fra udlejningsfirmaet for at formidle kontakt. Nu venter jeg så bare spændt på at se hvad min forseelse består i.

  Må blankt erkende at det at leje bil i Italien blev en afsindig dyr fornøjelse. Det gør jeg aldrig igen.
  For blot at nævne nogle af problemerne:
  1) I lufthavnen kunne jeg ikke få den bestilte ( og i forvejen betalte) bil, grundet at jeg kun havde Visa/Dankort med ( et såkaldt Debit kort). Et andet firma, ville dog gerne leje ud – det blev dog til en markant anden pris.

  2) Parkeringsmulighederne (amalfi) er stærkt begrænset.
  3) Da vi forsøgte at parkere som de øvrige lokale, blev bilen slæbt væk, og det udløste en bøde på EUR 150.
  4) Og nu denne bøde som åbenbart er på vej ind…

  Nej Italien og bil – det er for dyrt.

  Svar
  • Jens
   Jens says:

   En lille ekstra bemærkning: Bilfirmaet som tager penge for udlejning og så alligevel ikke udlevere bil eller refundere pengene, hedder “GoldCar”.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *