Billeje PompeiPompei, Italien - oplev Pompei på egen hånd med billeje fra billeje.info. Foto: ho visto nina volare

Planlægger du en ferie i Italien så er området omkring Napoli et godt bud på en ferie fyldt med oplevelser. Italien er kendt for sin gode mad, spændende histori og smukke natur og områderne som Amalfikysten og Sorrentokysten er bestemt ingen undtagelse. Faktisk mener mange at det er det smukkeste sted i Italien. Foruden den smukke natur finder du spændende seværdigheder som vulkanen Vesuv, Pompei med den spændende historie og naturligvis den verdenskendte ø Capri. Det er oplagt at flyve til Napoli og bestille en billig billeje så du kan kører rundt til de forskellige steder i dit eget tempo. Dog kan du ikke kører til Capri i din lejebil, men stille bilen i en af de mange byer langs kysten og tage båden. I dette indlæg kan du læse mere om området og nederst kan finder du link til sider med gode råd om billeje i Italien

Amalfikysten og Sorrentokysten er med i top 5 over de mest romantiske køreture i Europa

Kejsernes Capri

I romertiden besøgte og boede kejserne Augustus og Tiberius på den berømte ø. i moderne tid har også H.C.Andersen og maleren Købke besøgt øen, men en af de mest spændende beboere i nyere tid er den svenske læge Axel Munthe.
“Men det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus, at al verden skulle skrives i mandtal”. Vi kender alle begyndelsen på juleevangeliet skrevet af evangelisten Lukas, men få kender til at kejseren, som i sine 45 år, fra år 27 f.Kr. og til 14 år efter Kr., som kejser over det romerske folk, faktisk var en dygtig og vellidt enehersker. Kun få kender også til, at kejseren i året 29 f.Kr. købte øen Capri, og den fik da det laltinske navn Capreae, måske “Gedernes ø”. Augustus byggede flere sommerhuse, eller villaer, som sommerboliger kaldes på øen.
Augustus var gift med Livia Drusilla. En dag fik han i en af Roms gader øje på en dejlig kvinde, som imidlertid var gift og gravid med en anden mand. Men som kejser havde han åbenbart hals og håndsret over borgerne, så han ville have Livia Drusilla og giftede sig med hende, og hun måtte forlade sin mand for at blive kejserinde. Kejseren selv havde ingen børn, men kort efter brylluppet fødte Livia en dreng, sin første mands barn, som fik navnet Tiberius.

Kejser Tiberius på Capri

Kejser Augustus havde som nævnt ingen børn, men for at skaffe sig en arving til kejsertronen adopterede han flere drenge, og unge mænd. Men en efter en døde de på mystisk vis, og legenden lyder, at det var Livia, der havde en finger med i spillet. For ved at rydde de forskellige adoptivsønner af vejen, håbede hun på, at hendes egen søn Tiberius en dag kunne blive kejser. Hendes list lykkedes, da kejser August på et sent tidspunkt i sit liv adopterede Tiberius, som da også blev hans efterfølger som kejser.
Han kunne lige som sin stedfader godt lide Capri og opholdt sig her de sidste 10 år af sit liv fra 27 til 37 e.Kr. Han byggede ikke færre end 12 villaer på den smukke og dengang afsides ø, set fra Rom. Ruinerne af flere af villaerne kan ses på øen i dag, den flotteste er Vila Jovis.

Axel Munthe kommer til Capri

Blandt de mange kunstner, der i 1800-tallet blev vidt betaget af øen var også den svenske læge og forfatter Axel Munthe. I en alder af kun 25 år kom han til øen i 1875.
Han gik op ad den fønikiske trappe, så langt han kunne komme op. Han var totalt betaget af udsigten, og på et senere tidspunkt kom han tilbage og købte vingården Villa San Michele, som lå, der, hvor den fønikiske trappe sluttede og med en fantastisk udsigt over Napolibugten med Vesuv i baggrunden. Axsel Munthe vendte i slutningen af 1880’erne tilbage til Capri og ville udvide villaen 300 meter oppe på bjergsiden. Det viste sig, at der på vingårdens grund lå ruiner af en af kejser Tiberius’ 12 villaer. Ved udgravningen af denne fandt man søjler og statuer i et stort antal, og alle fund blev genbrugt i Axel Munthes villa. Han boede selv på Capri i årene 1896-1910.
Ved Axel Munthes død i 1949 blev villaen overdraget til den svenske stat, som nu ejer og driver villaen. Entreindtægten bruges til vedligeholdelse af villaen, og overskuddet bruges til svenske studenters ophold på Capri for at studere italiensk sprog. På rundgangen kommer man gennem hele huset og haven. Der er en lille koncertsal, hvor der lejlighedsvis arrangeres koncerter.

Munthe og den svenske dronning Victoria

Axel Munthe havde en filantropisk karakter, og behandlede ofte de fattige uden betaling. Han var en utrættelig fortaler for dyrs rettigheder og købte jord for at skabe et fuglereservat. Han gik ind for forbud mod smertefulde fælder og holdt mange kæledyr, blandt andet en ugle og en bavian og mange forskellige slags hunde. I 1892 blev Munthe læge for den svenske kongefamilie. I særdeleshed som personlig læge for kronprinsesse Victoria af Baden. Victoria led af svær bronkitis og muligvis også tuberkulose. Munthe anbefalede derfor, at hun af helbredsgrunde tilbragte sine vintre på Capri. Fra efteråret 1910 rejste hun til Capri, og fra da af og indtil sin død tilbragte hun det meste af året på Capri hos Munthe. Her hjalp hun ham med at arrangere aftenkoncerter på San Michele. Deres samvær førte til rygter om, at kronprinsesse Victoria og Mynthe skulle være kærester, men det er ikke blevet dokumenteret, selvom Munthe tilbragte mange somre uden sin nærmeste familie i sin elskede villa San Michele på Capri.

14.000 indbyggere og masser af turister

I dag har kalkstensklippe-øen omkring 14.000 fastboende indbyggere, men i feriesæsonen måske 4-5 gange så mange turister. Øen er cirka 6 km lang og 3 km bred med Monte Solar på 589 meter som det højeste punkt. Hovedbyerne er Capri og Anacapri. Mange internationale kunstnere, skuespillere, rigmænd mv. har deres villa på øen, men der er dog også mulighed for overnatning på hoteller til almindelige turister, selvom luksushotellerne med skyhøje priser er i overtal.
Den lille klippeø, der engang for tusinder af år siden var landfast med Sorrento-halvøen, har omkring 17 km kystlinje ud til det klare Middelhav, men de fleste steder går klipperne lodret ned i havet. Således også ved øens berømte seværdighed, Den blå Grotte.

Byen med smalle og stejle gader

Man ankommer til øens lille havn, Marina Grande. Herfra finder al transport sted enten til fods, med tovbane, på scootere eller i hæsblæsende tempo med øens åbne minitaxier eller små busser. Det foregår så hurtigt og ind imellem, synes vi som turister, halsbrækkende, men chaufførerne kender åbenbart de snirklede og stejle veje lige så godt som deres egne bukselommer. Man kan komme til Den blå Grotte enten i bil eller ved at sejle fra Marina Grande. Capri og Den blå Grotte blev besøgt af H.C. Andersen på en af hans mange rejser i Europa, og han var måske den første i litteraturen til at beskrive stedet for andre. Det gjorde han i sin bog Improvisatoren fra 1835. Den danske kunstmaler Christen Købke har også besøgt øen og malet derfra. Hvor der ikke er bebygget på øen, findes store oliven- og citronlunde, og en specialitet, ligesom i Sorrento, er en citronlikør lavet af citronsaft, alkohol, vand og sukker. Limoncello kaldes denne likør, og der er masser af butikker, hvor man tilbyder smagsprøver.

Pompei

Pompei lå på en gammel lavastrøm fra Vesuv. “Bjerget” som Vesuv også blev kaldt på den tid, blev dog ikke opfattet som en vulkan. Tværtimod bosatte folk sig langs og på selve Vesuvs sider. Før det skæbnesvangre udbrud i 79 e.Kr. var der dog sket noget, der mindede befolkningen om, at området var specielt. 5. februar 63 e.Kr. kom det til et voldsomt jordskælv, hvor mange af byens offentlige bygninger, samt en del private, led stor skade. Der blev dog ikke lagt mere i dét, end at folket begyndte restaureringen i god tro og med henblik på en lovende fremtid, hvor Pompei skulle vokse sig større og rigere.
Dagen, den 24. august i året 79 e.Kr. begyndte som alle andre i Pompei. Jordrystelser i løbet af dagen var dog en indikator på det, der i sidste ende ledte frem til det vel nok mest kendte vulkanudbrud i verdenshistorien. Forfatteren Plinius den Yngre var øjenvidne, og i sine breve til Tacitus beskrev han ulykken indgående. Masser, udspyet fra Vesuvs indre, samlede sig som en uhyrlig sky over bjergets top, måske 15-20 km højt. Dernæst væltede det ned af bjergsiderne med enorme mængder af pimpsten og bagefter af aske og endelig lava med giftige svovlgasser. Heftige jordskælv rystede byen under udbruddet, og mange bygninger styrtede sammen.
Da udbruddet var ovre, var Pompei aldeles forandret. Byen var begravet under et 4-5 meter tykt lag pimpsten og aske. En del af de ulykkelige indbyggere, der ikke nåede at flygte, blev bevaret for eftertiden på en særegen måde. Blandingen af pimpsten, aske og vand dannede en slags skal, en afstøbning om de døde, der således blev foreviget i deres dødsøjeblik.

Vesuv

Vesuv er 1.281 meter høj og er en såkaldt sammensat vulkan, der er opbygget gennem mange udbrud. Vesuv er en del af den campianske vulkanbue, der omfatter en række vulkaner, udslukte og aktive, der ligger i den italienske region Campania. Da storbyen Napoli ligger tæt på Vesuv, anses vulkanen som en af verdens farligste vulkaner. Omkring Vesuv er der etableret en nationalpark på 10.000 kvm. Nationalparken er Italiens mindste, og blev etableret i 1995 for at beskytte den historiske og kulturelle arv i området.
Vesuv har været i udbrud flere gange. Det mest kendte udbrud fandt sted i 79 e.kr., men forinden – og efter- har vulkanen været i udbrud adskillige gange. Sidste udbrud var i 1944, siden har vulkanen været stille, men ingen af udbruddene efter 79 e.kr. har dog tilnærmelsesvis været så kraftige og destruktive.

Billeje i Italien

Rejser til på ferie til Italien er det oplagt at bestille en billig billeje. Skal du besøge områderne omkring Napoli i Italien så går der direkte fly fra Danmark til Napoli lufthavn flere gange om ugen. En anden mulighed er også at flyve til Italiens hovedstad Rom og leje bil her. Det tager ca. 3 timer at kører i lejebil fra Rom til Napoli. Alle priser på billeje i Italien er inkl. fri kilometer og lovpligtige forsikringer. BillejeInfo samarbejder med CarTrawler om billeje i Italien og sammenligner priser fra alle billeje-selskaber i store byer og lufthavne over hele landet.

Sammenlign priser på billig billeje i Italien

Vi ønsker dig en god ferie i Italien!

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *