bil på vej

Der findes mange sejlivede myter om biler, som ved nærmere eftersyn helt eller delvist kan afvises. Ligeledes er der en stribe trafikale skrøner, som mange opfatter som officielle færdselsregler. Da mange myter har et gran af sandhed i sig, er det da også nemt at komme i tvivl. Læs med herunder og bliv en lidt klogere billist.

5 myter om biler og trafik

  1. Man må ikke bremse for en kat:
   Mange tror at det af hensyn til trafiksikkerheden er forbudt at bremse eller forsøge at undvige, hvis et mindre dyr som en kat, hare eller fasan løber ud på vejen. Der er dog ikke anført noget i færdselsloven om, at man kun må undvige eller bremse for større dyr. Man skal dog altid vurdere om en undvigemanøvre vil være til fare for andre trafikkanter. Ligeledes er der forskel på, hvilke hvordan forsikringsselskabet fordeler erstatningsansvaret, hvis du bliver ramt bagfra af et andet køretøj efter at have bremset for et dyr. Bremser du for en hund eller et større dyr, bliver den bagvedkørende som udgangspunkt pålagt hele ansvaret. Er der tale om et mindre dyr, vil forsikringen ofte sige, at du selv er ansvarlig for de skader, der sker på din egen bil.
  1. Man skal blinke til venstre i rundkørsel:
   Man ser det af og til: bilister som blinker til venstre inde i en rundkørsel. Dette er dog ikke et krav i færdselsloven. Derimod skal man huske at vise af til højre inden man skal ud af hensyn til andre, som venter på at komme ind i rundkørslen.
  1. Hunde skal spændes fast under kørsel:
   Der er næppe nogen tvivl om, at det kan være forbundet med stor fare at have en løs hund i bilen i tilfælde af en ulykke. Selv en lille hund kan ved en kollision forvandle sig til et flyvende missil, der rammer med en vægt svarende til mange hundrede kilo. Dertil kommer, at en løs hund kan distrahere chaufføren. Ikke desto mindre er der i Danmark ikke krav i lovgivningen om, at hunde er fastspændt i bilen. Ligesom andet gods skal en hund dog være placeret, så det er muligt at køre sikkert. Rådet for Sikker Trakfik anbefaler, at hunden spændes fast med en sikkerhedssele eller anbringes i bagagerummet med et gitter for eller eventuelt i et fastspændt hundebur. Vær opmærksom på, at reglerne i udlandet ofte er anderledes.

   Hund med i lejebilen? Dette skal du være opmærksom på

  1. Bilens gummidæk beskytter dig i tordenvejr:
   De fleste af os har fra barnsben hørt, at man er sikret mod lyn i en bil på grund af gummidækkene. I virkeligheden er det metallet i bilens karosseri, der beskytter dig mod lyn. Opholder man sig i et metalbur som for eksempel en bil på sin vis udgør, et såkaldt Faradays bur, vil strømmen fra et eventuelt lynnedslag blive ledt udenom kabinen. Man skal blot være sikker på ikke at røre ved noget strømførende. Bilens dæk har derfor ikke noget med lynbeskyttelsen at gøre.
 1. Aircondition bedre for brændstoføkonomien end åbne vinduer:
  Dette er en af de påstande, som er svær helt at afvise eller bekræfte uden grundige undersøgelser. Det populære amerikanske tv-program Mythbusters fandt dog i deres test, at en SUV med åbne vinduer kørte længere på literen end en med tændt aircondition. Ligeledes har en sammenligning af flere biltyper foretaget af ingeniørorganisationen SAE International vist, at tændt aircondition koster mere benzin end at åbne vinduet.

  Sådan får du billigere billeje med bedre brændstoføkonomi

Biludlejningsskilt

Myter om billeje?

Her på Billeje.info kan du finde masser af information om billeje og tips til at få den bedste oplevelse med din lejebil. Der er dog også inden for biludlejning et par myter, som godt kan tåle at blive manet i jorden en ekstra gang.

  • Det er lige så billigt at møde op uden reservation:
   Er du sent ude med rejseplanlægningen eller har du pludselig fået brug for en lejebil, er det naturligvis muligt blot at møde op hos et biludlejningsfirma for at leje en bil. Men det kan dog altid anbefales at booke i god tid. Så er du sikker på, at der er en ledig lejebil, når du møder op. Dertil kommer, at det særligt i højsæsonen vil være dyrere at komme ind fra gaden. Brug søgemaskinen øverst her på siden til at finde og bestille billig billeje i hele verden.
  • Biludlejningsfirmaet har døgnåbent:
   Det sker ofte i forbindelse med afhentning i lufthavne, at kunderne forventer at udlejningskontoret har åbent 24/7. Ankommer dit fly meget sent (eller tidligt), er det en god ide lige at tjekke biludlejerens åbningstider for at undgå en dårlig start på rejsen.
  • Biludlejningsfirmaernes lejebetingelser er identiske:
   Selvom du har benyttet billeje mange gange, bør du altid læse dine lejebetingelser grundigt igennem. Modsat hvad mange tror, har hvert firma deres eget sæt GTC (general terms and conditions). En stor del af disse vil naturligvis være enslydende, men der kan være afgørende forskelle.

Har du flere spørgsmål angående billeje? Så bør du starte med at kigge i vores FAQ med svar på de oftest stillede spørgsmål om billeje.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *