Miraklernes plads i Pisa er et af de mest kendte turist mål i Italien – oplev Toscana med billeje

Pisa i regionen Toscana er et af de mest kendte turistmål i Italien og det er nemt at tage på udflugt til Pisa med billeje, for det er ikke at anbefale at bo i Pisa, der findes så mange andre skønne steder i Toscana, som også ligger mere centralt som base til oplevelser med din lejebil.

Pisa er nok mere end det Skæve Tårn – men ikke ret meget. Byen har forbløffende lidt at friste med, når man har set tårnet og de andre berømte bygninger: Duomo, Battistero (Dåbskapellet) og Camposanto. Nabobyen Lucca er meget mere spændende, så gem frokosten til den, hvis De er selvkørende. Pisa ligger så bekvemt for Firenze, at byen kan klares på en formiddag med tog, hvis du altså ikke har bestilt billeje til din ferie. Kører du fra Firenze til Pisa er der mange steder at stoppe undervejs, bla.a må du ikke snyde dig selv for at besøge Lucca, en af vores ynglingsbyer i Toscana, ja i hele Italien.

Kort over Pisa – du oplever bedst centrum af Pisa til fods

Historie

Der har boet mennesker på stedet siden 1000 f.v.t., men byen blomstrede først op under romerne og lombarderne. I det 11. årh. var den en af Italiens fire store søfartsrepublikker (sammen med Amalfi, Venezia og Genova). Sørøverkrige skaffede Pisa herredømmet over Korsica, Sardinien og De Baleariske Øer (mellem 105 og 1100). Det 11. årh.’s hektiske byggeaktivitet var baggrund for Nocola og Giovanni Pisanos fornyelse af billedhuggerkunsten. Det var også velmagtsdage for Pisas romanske arkitektur, hvis maurisk-lombardiske blandingsform med søjler, blændinger og farvet marmor påvirkede kirkebyggeriet så langt borte som Arezzo og Sardinien. Krig med Genova og nederlaget i slaget ved Meloria i 1284 bragte ende på storhedstiden. I 1421 erobrede Firenze byen og havnen – som allerede var sandet til – Pisas moderne udseende skyldes bombardementer i 1944, som ødelagde det meste af den mægtige middelalderby.

Det skæve tårn i Pisa – oplev Pisa og Toscana med billeje

Det Skæve Tårn i Pisa

Pisas berømte monumenter ligger samlet på Campo dei Miracoli (Mirakelmarken9, en meget karakteristisk stor grønsvær i byens nordvestlige udkant. Bygningerne er betagende smukke, og omgivelserne ville have været enestående, hvis det ikke havde været for trængslen af hæslige souvenirboder. Det første man lægger mærke til er naturligvis Campanilen, det berømte Skæve Tårn (Torre pendente). Tårnet begyndte at hælde kort efter, at man var begyndt at bygge det (1173), fordi det er bygget på gammel havbund (hele områdets undergrund består mest af sand og aflejringer). En lang række arkitekter har forsøgt at rette op på tårnet uden held, og siden det blev færdigt i 1350, har toppens forskydning i forhold til basen nået 5 svimlende meter.

Tårnet er efterhånden blevet så farligt, at det omsider er blevet lukket, dog først efter heftig modstand fra pisanere, som frygtede fald i turistindtægterne. Efter at hældningen gennem årtier kun øgede med 1 mm om året, tager den samme milimeter nu et par uger, og revnerne i tårnets 14.000 tons stenmasser er blevet alarmerende. En international kommission af eksperter forsøger at enes om en metode til at redde tårnet. Foreløbig holdes det oppe af stålkabler med modvægte af bly, som man forankrede i basen i 1992.

Duomo – domkirken i Pisa

Turisterhvervet behøver nu ikke være så bekymret, for selv uden Det Skæve Tårn ville turister flokkes til Pisa for at se domkirken, påbegyndt i 1063. Domkirken er arketypen på alle pisanske romanske kirker og den første, som blev beklædt med sort og hvid marmor i de karakteristiske striber. Indgangen er normalt gennem syddøren, Portale di San Ranieri, hvis prægtige bronzedøre (1180) er støbt af Bonanno, Det Skæve Tårns oprindelige arkitekt. Meget af interiøret måtte restaureres efter en storbrand i 1595, men heldigvis overlevede nogle af de største mesterværker luerne. Mest bemærkelsesværdige er kejser Henrik VII’s gravmæle (1315) af Tino da Camaino (til venstre i sydlige korsarm), ”en Santa Agnese” i overdådig ramme af Andrea del Sarto (højre indgang til koret) og naturligvis Giovanni Pisanos fantastiske prædikestol (1302-10) med reliefscener fra Det Nye Testamente (øverst i venstre sideskib).

Battistero – dåbskapellet
Italiens største dåbskapel blev påbegyndt i 1152 som en rund bygning efter romansk mønster, men fuldført efter gotiske principper mellem 1270 og 1290 af Nicola og Giovanni pisano – forsinkelsen skyldtes mangel på midler. I kapellets rungende indre står en smuk ottekantet døbefont af Guido da Como (1246) og en revolutionerende prædikestol (1260) af Nicola Pisano, hugget 50 år før hans søns prædikestol i Duomo. Den var Nicolas første store opgave, og dens frigørelse fra romanske konventioner var et vigtigt skridt i retning af renæssancens nye æstetik. Pisano havde nemlig ladet sig inspirere af klassiske modeller, først og fremmest de romerske sarkofager som pisanske korsfarere bragte med hjem fra Det Hellige Land til brug for byens bedre medborgere. Mange af dem står stadig i Camposanto.

Camposanto – kirkegård
Camposanto blev alvorligt beskadiget af brandbomber i 1944, men tidligere havde kunstkritikeren John Ruskin kaldt Camposanto en af Italiens tre mest dyrebare bygninger (med Det Sixtinske Kapel og Scuola di San Rocco i Venezia). Camposanto (13.-15. årh.) er en kirkegård med marmorvægge og jord bragt hertil fra Det hellige Land (som skulle kunne reducere et lig til skelet på under 24 timer). Engang var væggene i de enorme buegange dækket med 2.000 m2 fresker, men nu er der kun nogle få fragmenter tilbage af Gozzolis, Taddeo Gaddis og Spinello Aretinos arbejder. Noglebevarede skitser (sinopie) er udstillet i det ret nye og lidt kedelige Museo delle Sinopie ved siden af. Camposanto er stadig interessant på grund af de utallige gravmæler og gravrelieffer, som både giver et indblik i Pisas forhold til døden og i en af inspirationskilderne til den klassiske ”genfødsel” i kunsten.

Museo dell’Opera del Duomo i Domkirkens gamle kapitelhus rummer skulpturer og fragmenter, som tidligere har stået i Duomo, Battistero og Camposanto. Samlingen i museets 23 sale er uensartet, men højdepunkterne retfærdiggør rigeligt billetprisen. Læg mærke til en islamisk bronzegrif fra det 11. årh. (Sal 1), Nicola Pisanos Kristus, Madonna og Skt. Johannes (Sal 2), Giovanni Pisanos elfenbens madonna og Barn (Sal 8-10) og kolossalstatuerne af Profeter, Evangelister og Madonna med Barn af Nicola og Giovanni Pisano (i buegangen ved udgangen).

Billeje i Pisa lufthavn

Det er ganske billigt at bestille billeje i Pisa lufthavnog langt de fleste vælger at afhente deres lejebil i Pisa lufthavn. Billejeinfo samarbejder med CarTrawler der sammenligner priser fra alle biludlejningsselskaber i Pisa by og lufthavn. Indtast dine ønsker i billeje-søgemaskinen og få et overblik med samtlige ledige lejebiler og priser. Skal du rejse på bilferie i Toscana er det en god ide at undersøge prisen på flybilletter da det ofte er billigere at flyve til Pisa lufthavn end f.eks Firenze eller Bologna der ligger ca. 100 kilometer nord for Firenze.

Sammenlign priser og bestil billig billeje i Pisa lufthavn

Se Pisa i Toscana på Google map


Vis stort kort

I 2011 flyver lavprisflyselskabet Norwegian direkte til Pisa lufthavn fra Kastrup. Norwegian samarbejder i øvrigt ligesom os med CarTrawler om at finde de billigste priser på biludlejning i Pisa lufthavn.

Vi håber at ovenstående informationer har givet dig inspiration til din ferie i det skønne Italien

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *