Udsigt over Zagreb. Foto: Nicolas Vollmer, Creative Commons.

Vil du udforske Kroatiens største historiske seværdigheder og mest fantastiske natur på en bilferie, er en tur mellem Kroatiens hovedstad, Zagreb, og kystbyen Dubrovnik i det sydlige Dalmatien et oplagt valg.

600 km med masser af oplevelser

Der er omtrent 600 km mellem Zagreb og Dubrovnik, hvis du primært følger A1-motorvejen, som hovedsagelig består af E65 og E71. Kører du turen i ét hug uden stop, kan det derfor gøres på én dag. Det kan dog ikke anbefales, da du så går glip af mange spændende oplevelser. Afsæt hellere et par uger, så du har god tid til både at gå på opdagelse i gamle middelalderbyer og dase på de fantastiske strande ved det azurblå Adriaterhav.

Zagreb
Allerede før du rigtigt tager hul på din bilferie i Kroatien, er du omgivet af seværdigheder i en af Europas oversete hovedstadsperler. Zagreb byder således på et væld af interessante museer, stemningsfulde middelaldergader, smuk arkitektur samt gode muligheder for at dyrke café-livet. Det kan varmt anbefales at bruge nogle timer her og få en god start på ferien før turen går sydpå ad E65 mod Karlovac.

Karlovac
Der er kun omkring 50 km hertil fra Zagreb, og måske er du ikke klar til at stoppe allerede. Men hvis du gør, bør du besøge Dubovac-borgen, byens ældste monument, og bymuseet. For de historisk interesserede er det store militær kompleks i den sydlige ende af byen også spændende og vidner om middelalderbyens historiske betydning.

Læs mere på byens seværdigheder turisthjemmeside

Du forlader E65 og fortsætte ad D1 mod Plitvice.

Plitvice

Billedskønne Plitvice. Foto: 29cm, Creative Commons.

Plitvice
Du kommer nu til en af Kroatiens mest kendte naturseværdigheder, Nationalparken Plitvicesøerne, som er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Du kan sagtens bruge et par dage eller mere i dette område på at udforske de mange søer og utallige smukke vandfald.

Læs mere på nationalparkens officielle hjemmeside her

Fra Plitvice fortsætter du ad D1 og D522 indtil du igen rammer E71. Følg denne ud til kysten og Zadar.

Zadar
Havnebyen Zadar emmer af historie og charme, men den forholdvis lille provinsby ca. 80.000 indbyggere er trods en stigning i turismen de seneste år fortsat hverken overrendt eller spoleret. Dalmatiens gamle hovedstad har en rig historie, som strækker sig 3000 år tilbage, hvilket man tydeligt fornemmer i centrum, der ligger flot placeret ude på en halvø. Her bør du blandt andet lægge vejen forbi kirken Sankt Donatus fra det niende århundrede ved siden af det romerske forum.

Fra Zadar kører du videre mod sydøst langs kysten til øen Murter.

Murter
Det er nemt at komme fra fastlandet til øen i lejebil takket være broforbindelsen ved byen Tisno. Der venter dig her en rigtig ferieø med talrige strande og badevige at udforske, samt et rigt udvalg af caféer og restauranter rundt om på øen. Det er derfor nemt at blive hængende her for at nyde den tilbagelænede atmosfære og dagene ved vandet.

Krka

Du kan tage en svalende dukket i parken. Foto: vacation2, Creative Commons.

Nationalparken Krka
Tilbage på fastlandet er næste mål på din bilferie nationalparken Krka – et af de smukkeste naturområder i Kroatien. Kør mod Lozovac for at komme til nationalparkens indgang. Herfra kan man køre videre ind til historiske landsby eller tage på ture for at opleve den enestående natur i parken som for eksempel det kendte Skradinski Buk vandfald.

Læs mere om parken på den officielle hjemmeside her

Forsæt af betalingsvejen E65 fra Lozovac til Split. Har du god tid kan du eventuelt tage D8 helt ude langs kysten.

Split
I Split har man en perfekt chance for at kombinere storby- og badeferie. Kroatiens næststørste by har således masser af spændende museer, spisesteder og butikker samtidig med, at du her er tæt på en række af Kroatiens smukkeste øer og strande. Det er da også oplagt tage sig god tid til at nyde de dejlige omgivelser lidt længere mod syd på Makarska-rivieraen og eventuelt udforske skærgårdens øer.

Dubrovnik
Har du appetit på mere og vil du ikke vende hele vejen tilbage til Zagreb, kan du overveje at fortsætte turen til Dubrovnik – Kroatiens populæreste ferieby. Har du bestilt envejsleje, kan du aflevere din lejebil her og flyve hjem til Danmark.

Her i en af Europas smukkeste byer kan du bruge dagevis på at slentre i de smalle gader, som oser af stemning. Fra den berømte bymur har du en fabelagtig panoramaudsigt over Adriaterhavet. Trænger du til en forfriskende dukkert, er der i øvrigt ikke langt pragtfulde sandstrande.

dubrovnik

Dubrovnik har det hele: kulturhistorie og skøn natur. Foto: MemoryCatcher, Public Domain.

Bemærk at man er nødt til at krydse et kort stykke gennem Bosnia-Herzegovina på vejen fra Split til Dubrovnik. Tjek på forhånd om din lejekontrakt tillader, at din lejebil tages ind i et andet land.

Husk kontanter eller kreditkort til betalingsveje

Der er betaling på dele af E65 og E71, så sørg for at have kontanter med. Ofte er det dog også muligt at betale med kreditkort.

Det bedste tidspunkt

Der venter dig flotte snedækkede landskaber i vintermånederne på denne rute, men de fleste foretrækker dog at holde ferie i Kroatien om sommeren. Det kan være en fordel at tage den beskrevne tur i ydersæsonen fra april til juni eller september til oktober, hvor der normalt er færre turister på vejene og mindre trængsel ved de mest populære seværdigheder undervejs.

Det nemmeste er i de fleste tilfælde at bestille din lejebil med afhentning i Zagreb lufthavn og eventuelt betale lidt ekstra for ‘one-way’ billeje, således at du ikke nødvendigvis skal vende tilbage hertil igen, men i stedet for eksempel rejse hjem fra Dubrovnik Lufthavn.

Bestil billig billeje i Kroatien

Vil du være sikker på, at der står en bil klar til dig ved ankomst, er det en god ide at bestille billeje i Kroatien hjemmefra. Så har du også bedst chance for at finde det bedste tilbud og kan spare mange penge.

I søgemaskinen fra CarTrawler, som du finder øverst her på siden, er det nemt at sammenligne priser fra alle biludlejningsfirmaerne i Kroatiens lufthavne og byer. Søgemaskinen indhenter både tilbud fra store kendte firmaer som Avis, Hertz og Europcar, men også fra en række mindre udlejere. Skal du afsted med hele familien, kan du eventuelt bruge filterfunktionen til at indsnævre søgeresultatet til kun at vise store lejebiler.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *