En rejse i campervan er en af de bedste måder at se og opleve alt det, Australien og New Zealand har at byde på. Der er intet som følelsen af at pakke sin campervan og drage ud på landevejen for at følge sin helt egen rute og nyde friheden til at bo næsten hvor som helst. Det gør aussierne og kiwierne selv i stor stil. Lejer du en autocamper i Australien eller New Zealand kommer du derfor nemt i kontakt med de lokale, der gerne deler ud af gode tips til campinglivet.
Der er mange ting at overveje og få styr på inden du tager hul på dit campervan-eventyr i Australien eller New Zealand. Et af de vigtigste punkter på huskelisten er naturligvis at få booket din campervan-leje i god tid. Før du tager hul på dit eventyr ‘down under’, bør du derfor kende din behov og ønsker for rejsen. Læs med her og få nyttige tips, som vil gøre planlægningen af din rejse i campervan lettere.
Det er ikke usædvanligt at eventyrlystne og sparsommelige backpackere køber en godt brugt campervan for at spare flest mulig penge på rejsen. Men medmindre du planlægger en rejse på tre måneder eller mere, er det dog normalt mere fornuftigt at leje en campervan i Australien eller New Zealand. Så slipper du for bekymringer om forsikringer, reparationer og kan stadig frit vælge at rejse så længe eller kort tid i den, som du vil.
Indhold
Leje af campervan i Australien
Få rejsemål er så alsidige og ideelle til campervans som Australien. Hvor ellers kan du i ét og samme land dykke på farverige koralrev, dase på kilometerlange strande, opleve gamle regnskove og golde ørkener? Dertil kommer det berømte, unikke dyreliv og de kulturelle oplevelser, som inkluderer et spændende køkken, der afspejler det solrige klima. Sidst, men ikke mindst, kan du også glæde dig til at møde de meget gæstfrie og altid hjælpsomme ‘aussier’.
I et land der er 178 gange større end Danmark, skal du holde en meget lang ferie for at nå rundt til det hele. Du kan dog sagtens få meget ud af en ferie på blot nogle få uger med en lejet campervan i Australien. Det kunne for eksempel være en tur op langs østkysten fra Melbourne op til Cairns (eller omvendt). På denne populære strækning venter blandt andet de dramatiske kystlandskaber på The Great Ocean Road, vinområder, kulturelle oplevelser i Sydney og de utallige tillokkende strande på Gold Coast. Eller du kan køre i din campervan på tværs af kontinentet fra Darwin i nord ned til Alice Springs i Australiens “røde indre” og videre ud til Adelaide på sydkysten.
Hvor kan jeg leje en campervan i Australien?
Du kan leje campervans i alle de større australske byer som Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth og Brisbane. Her er der et godt udvalg af udlejere, som har campervans af alle størrelser og slags. Vil du gerne nå længst muligt omkring, kan du eventuelt vælge en udlejer, som tilbyder one-way leje (énvejs-leje), hvor du afhenter og aflevere din camper forskellige steder. Det koster ganske vist som regel et ekstra gebyr, men det kan være det værd for at få logistikken til at gå bedre op.
Hvad koster det at leje en campervan i Australien?
Lad det være sagt med det samme: Du sparer ikke nødvendigvis en masse penge på at rejse rundt i en campervan sammenlignet med for eksempel kombinationen af en almindelig lejebil og moteller. Det er således dyrere at leje en campervan end en almindelige lejebil (eller at tage en bus). Du kører heller ikke lige så langt på literen. Udover lejeprisen og benzin skal du desuden medregne udgiften til campingpladser i de samlede omkostninger, hvis du har tænkt dig at overnatte på dem.
Det er altså med andre ord ikke ønsket om at rejse billigst muligt, der bør være din primære motivation for at leje en camper. Det du får ved at leje en campervan i Australien er først og fremmest en uovertruffen grad af frihed til at udforske dette fascinerende lande i dit eget tempo. Dit feriehjem på hjul, hvor du har alt du behøver med dig, åbner desuden op for en anden måde at opleve Australien på, end hvis du helt tiden er nødt til at holde dig til byernes moteller og hoteller.
Selv om den som regel er noget dyrere at leje end en almindelige personbil, kan du godt spare mange penge ved at se dig godt for, før du booker din camper. Du kan nemt tjekke priser på campervan-leje fra de forskellige firmaer i søgemaskinen øverst her på siden. Du vil kunne se, at priserne varierer alt efter køretøjstype og årstid. Australien er så stort et land, at højsæsonen ikke er den samme overalt. Det danske vinterhalvår (oktober til april) er for eksempel normalt det bedste tidspunkt, hvis målet er østkysten, det sydlige Australien eller Tasmanien. Derimod er sommeren (den danske) bedst, at hvis du vil udforske Northern Territory.
Sådan vælger du den rigtige campervan
Du ved nok på forhånd, hvor mange I skal rejse sammen. Det er naturligvis afgørende for, hvilken campervan du bør leje. Hvis du rejser alene eller som par, kan en af de mindste campervans, som egentlig blot er en ombygget varevogn uden eget toilet eller et rigtigt køkken, måske være ideel. Men skal du afsted med familien eller flere gode venner, vil I nok have brug for mere plads og formentlig også mere udstyr.
Beslut dig også med det sammen for om du kan nøjes med at være afhængig af campingpladsens faciliteter, eller om du eventuelt vil have mulighed for at kunne klare dig selv i outback-områder. Husk også at medregne plads til eventuelt friluftsudstyr og forsyninger, du vil have med på rejsen. Særligt hvis du skal have børn med, vil lidt bedre plads og for eksempel et bord ofte gøre turen markant mere komfortabel for hele familien.
Vær også opmærksom på at nogle udlejningsfirmaer i Australien kun tillader, at deres campervans bruges på sealed roads (asfalterede veje). Tjek dette på forhånd, hvis du har planer om at udforske outback’ens grusveje. Der er steder, hvor du kan leje campers med firehjulstræk, hvis du ønsker at komme væk fra alfarvej.
Leje af campervan i New Zealand
Selv om Australien er 28 gange større, kan New Zealand som rejsemål sagtens måle sig med sin nabo. Det er ikke tilfældigt, at det var her man valgte at optage Ringenes Herre-filmene. Der er således noget eventyrligt over en tur i autocamper i New Zealand. Her kan du med din campervan udforske rygende vulkaner, dybe fjorde, frodige skove, gletsjere, snedækkede bjerge og tropiske sandstrande.
Da New Zealand har en mere overskuelig størrelse (dog 6 gange større end Danmark) kan du opleve mere af landet på én rejse. Det er således ikke urealistisk, at planlægge en rute i din campervan, der inkluderer både nord- og sydøen. Har du 3-4 uger til rådighed, kan du nå rundt til en stor del af de mest interessante steder. Vil du også gerne have tid til at bruge nogle ekstra dage her og der på for eksempel vandreture, kan du sagtens bruge endnu mere tid.
Bedste tidspunkt at leje en campervan i New Zealand
Da New Zealand ligger helt på den modsatte side af jordkloden, er årstiderne omvendte. Den lokale sommerhøjsæson, hvor der er mest rift om de billigste campervans, ligger derfor fra december til marts. Her drager newzealænderne også selv på ferie, så du bør også så vidt muligt booke eventuelle campingpladser i forvejen.
Vil du gerne undgå den mest travle tid, er både foråret (november) og det tidlige efterår (marts-april) trods et lidt mere omskifteligt vejr normalt også gode tidspunkter at leje en campervan i New Zealand. Da er der ikke lige så mange andre campister på vejene og pladserne. Det er desuden lettere at finde stærke tilbud på campervan-leje i lavsæsonen.
Her må du overnatte i din campervan i New Zealand
Hvis man ikke regner pandemi-årene med, har turismen i New Zealand været stigende i mange år. Det gælder også campervan-udlejningen. Det betyder, at der i dag er et godt netværk af campingpladser, såkaldte Holiday Parks, med alt, du kan ønske dig af faciliteter. Det inkluderer typisk legepladser, swimmingpools etc. Desuden ligger pladserne ofte godt placeret i forhold til seværdigheder.
Udover disse moderne campingpladser findes der også mange såkaldte ‘campgrounds’. De kan enten være privatejede eller hører under Department of Conservation (DOC). Særligt i det sidste tilfælde betyder det, at du ikke skal regne med at finde ret mange faciliteter udover det basale som toiletter og vand. Til gengæld giver de over 250 DOC-campingpladser dig chancen for at overnatte i meget naturskønne omgivelser – for eksempel i nationalparker. Det er desuden billigere (eller sågar gratis) at overnatte på disse mere primitive campingpladser end i Holiday Parks.
Dengang hvor campervans stadig ikke var så udbredte i New Zealand, var der også mange steder mulighed for at benytte sig af ‘Freedom camping’. Det er steder helt uden faciliteter forbeholdt campervans med certifikationsmærket “Self-contained”. Det vil sig en camper, som er udstyret med eget toilet og har opsamling af spildevand. I takt med campervan-livets stigende popularitet og eksempler på at reglerne for overnatning på disse pladser ikke respekteres, er der desværre ofte lokal modstand mod ‘Freedom camping’. Er du i tvivl om, du må overnatte et sted, er det bedre at køre videre. De lokale myndigheder er ikke tilbageholdende med at udstede bøder for overtrædelser.
Campervan-leje i USA og Canada
Er din rejse stadig kun på idé-stadiet? Passer det dig bedre at rejse i det danske sommerhalvår? Australien og New Zealand ikke de eneste lande, som er ideelle til en ferie i en campervan. Du kan også med fordel kigge mod vest til USA og Canada, der som rejsemål har mange af de samme kvaliteter. Her har man også en lang tradition for at holde ferie i campervans, som man i Nordamerika normalt kalder for motorhomes.
Læs mere om motorhome-udlejning i USA og Canada
Book din campervan online her
Når du skal booke en campervan i Australien, undrer du dig måske over selve betegnelsen ‘campervan’. I Europa bruger vi nemlig ofte primært betegnelsen ‘autocamper’, mens amerikanerne altså kalder dem for ‘motorhomes’ eller ‘RVs’. I store træk er det blot forskellige betegnelser for den samme slags køretøj; et feriehjem på hjul. I Australien og New Zealand er ‘campervan’ den mest brugte betegnelse, omend man også her ofte kalder de store modeller for ‘motorhome’.
Forvirret? Bare rolig, i søgemaskinen her på siden kan du nemt detaljerede oplysninger om både størrelse og udstyrsniveau, inden du laver den endelige bestilling. Søgemaskinen indhenter nemlig aktuelle priser fra JUCY Rentals, Wicked Campers og en række andre udlejere, så du hurtigt får et overblik over de bedste tilbud. Book hellere i dag end i morgen!