Leje af autocamper i Australien

Australien er et fantastisk land til en rejse i autocamper. Dette enorme land, hvoraf størstedelen stadig er ubefolket, indbyder til eventyr på fire hjul, hvor du selv sætter tempoet og retning. De fleste rejsende foretrækker at holde sig tæt på kysten, hvor koncentrationen af byer og kendte attraktioner er størst. Men ved at leje en autocamper får du også chancen for at søge lidt væk fra de slagne veje, så du kan opleve mere af det ægte Australien.

I denne guide finder du alt det vigtigste, du skal vide om autocamping i Australien. Det inkluderer tips til at finde den billigste pris på netop den type autocamper, du har brug for. Er du endnu ikke helt sikker på, om den bedste måde at opleve dette utrolige land på er at leje en autocamper? Læs videre her og se, hvorfor autocamping kan være det helt rigtige valg for dig.

Chris Fithall, CC BY-SA 2.0

Lejer du en autocamper i Australien, behøver du ikke følge faste ruter. Du kan stoppe, hvor du ønsker. Du behøver sågar ikke vende tilbage til udgangspunktet. Mange udlejere tilbyder således envejsleje (one-way rental). Det er dog heller ikke svært at finde en god rundtur, hvis du foretrækker det. Se herunder hvad du ellers bør overveje, inden du bestiller din autocamper i Australien.

Vælg den rigtige autocamper

Noget af det første, du skal overveje ved valget af en autocamper er størrelsen. Hvor mange skal I rejse sammen? En mindre, kompakt autocamper kan måske nok være ideel, hvis du rejser alene eller som par. Men hvis I skal afsted som en familie eller en stor gruppe, har I brug for mere plads og formentlig også mere udstyr. Overvej for eksempel om I udover et toilet og bruser ombord også har brug for et rigtig køkken, plads til surfbrætter osv.

Australierne opdeler typisk autocampere i enten ‘campervans’ eller ‘motorhomes’ efter størrelse. Som man næsten kan høre på navnene, er en campervan i Australien mindre end et motorhome. Udstyrsniveauet er normalt højere i en stor autocamper, men selv de kompakte campervans findes nu til dags i udgaver med forbavsende gode faciliteter.

Autocamping er meget populært i Australien – både blandt de lokale og de mange turister, som besøger landet. Der er derfor et godt udvalg af udlejere i alle de større byer såsom Sydney, Melbourne, Adelaide og Darwin. Her kan du som regel leje autocampere af næsten enhver slags, hvis du booker hjemmefra.

Oplev den australske outback

Inden du lejer en autocamper i Australien, bør du også overveje, hvilken slags veje du vil følge i den. Nogle udlejere tilbyder autocampere med firehjulstræk (4WD), som er mere velegnede til ture ud i outback’en ad grus- og jordveje. I de mere almindelige campervans og motorhomes skal du ifølge lejebetingelserne typisk holde dig fra ikke-asfalterede veje (Unsealed roads).

Ønsker du at kunne udforske de mere afsidesliggende steder på afstand af de sædvanlige turistområder, kan en 4WD-autocamper derfor være et godt valg. Det er dog normalt den dyreste form for autocamper at leje. Bemærk også, at selv i en mere terrængående autocamper er der grænser for, hvor meget offroad du kan køre. Der er veje i Australien, som kun de allermest robuste og kraftfulde køretøjer bør begive sig ned ad.

De ikke-asfalterede veje varierer meget i kvalitet. Nogle af vejene er grusveje, der regelmæssigt bliver vedligeholdt. Andre veje ude i outback’en er ubehandlede eller bliver kun sjældent vedligeholdt. Derfor kan overfladen på nogle strækninger bestå af rent sand. Det kan være meget svært at se forskel bare ved at kigge på et kort, og vejenes tilstand varierer ofte meget i løbet af året.

Populære ruter og seværdigheder

Du kan nå langt omkring i din autocamper. Når du planlægger din rute, er det dog værd at have in mente, at dette er et enormt land. Australiens Highway 1, en ring af highways der omkranser det australske fastland og forbinder alle delstaternes hovedstæder, har således en samlet længde på omkring 14.500 kilometer! I teorien kunne du i en autocamper måske køre hele Highway 1 på bare tre uger, men det ville betyde rigtig mange timer bag rattet uden ret meget tid til at lave stop undervejs. Folk som kører hele denne lange rute, afsætter da også ofte månedsvis til det.

  • Red Centre: Selv hvis du vil “nøjes” med at køre på tværs af kontinentet fra Darwin ned forbi Alice Springs til Adelaide, er det en tur på over 3.000 kilometer. Denne rute til Australiens “røde indre” er en populær rute blandt autocampister. Skal der være tid til oplevelser undervejs, som for eksempel en afstikker til den berømte Uluru / Ayers Rock, kan du sagtens bruge 10 dage på turen.
  • Østkysten: Den mest populær rute i Australien at følge i autocamper er turen op langs østkysten fra Melbourne op til Cairns (eller omvendt). Det er ligeledes en overkommelig rute på knap 4.000 kilometer. Langs denne strækning finder du nogle af landets største seværdigheder og attraktioner. Det inkluderer blandt meget andet de dramatiske kystlandskaber på The Great Ocean Road, vinområder, kulturelle oplevelser i Sydney og de mange vidunderlige strande på Gold Coast. Der er så mange steder undervejs, der indbyder til at gøre et stop, at du uden problemer kan bruge 3-4 uger på turen.

Bedste årstid for autocamping i Australien

Australien er så stort et land, at den bedste årstid for en rejse i autocamper afhænger af din destination. I grove træk anbefales følgende perioder normalt:

  • Østkysten, Sydaustralien og Tasmanien – oktober til april
  • Northern Territory – april til oktober
  • Perth (på vestkysten) – året rundt

Billigere ferie med en autocamper?

Lejer du en autocamper i Australien med både køkken og toilet, kan du spare mange hotelovernatninger på din rejse. Sammenlignet med de billigste hostels er et veludstyret motorhome dog ikke nødvendigvis en billigere løsning. Planlægger du en lang rute, kan udgiften til brændstof desuden være betydelig. Ikke mindst ude i “outbacken” er priserne på brændstof normalt væsentligt højere end i de mere bynære områder.

Om du kan spare penge på din rejse i Australien ved at leje en autocamper afhænger naturligvis også af, hvilken slags camper du vælger. Autocampere fås i stort set alle størrelser og udstyrsniveauer. Skal du rejse solo eller som par, er en lille campervan ideel og billig. Rejser du med hele familien eller flere venner, er et større motorhome med mere udstyr nok et mere oplagt valg, men naturligvis også dyrere.

En prissammenligning med mellem autocampere og hoteller er dog lidt som at sammenligne æbler og pærer. Først og fremmest fordi du med en camper får en helt andet frihed til at rejse rundt i Australien, som du vil. Er prisen vigtig for dig, er der dog nogle ting, du kan gøre for at finde en billigere autocamper.

Bestil din autocamper i god tid

Ligesom flybilletter er det næsten billigere at bestille din autocamper i god tid før rejsen. Lejepriserne kan ændre sig dramatisk afhængig af årstiden. Vil du for eksempel leje din autocamper i julen og påsken, skal du næsten altid være ude i rigtig god tid. Det er således tidspunkter, hvor australierne også traditionelt selv ynder at tage på camping. Ved lokale ferier eller helligdage er der derfor typisk både rift om autocampere og campingpladserne på de populære destinationer.

Når det er sagt, kan en autocamper-tur i forbindelse med en travl ferieperiode i Australien være en chance for at opleve en særlig atmosfære og møde de lokale. Der er desuden campingpladser, som har særtilbud i disse perioder.

Overnatning med autocamper i Australien

Australien har et bredt udvalg af campingpladser i verden med noget for alle budgetter. Vil du strække budgettet længst muligt, er der også gode muligheder for at campere gratis, men vær opmærksom på, at det ikke er tilladt alle steder. Der er dog masser af særligt udpegede områder i hele landet, hvor det enten er gratis eller meget billigt at holde ind for natten i din autocamper.

Med et veludstyret motorhome har du i princippet alt, du behøver, med dig. Du kan derfor sagtens klare nogle overnatninger uden faciliteter. Men campingpladser og rastepladser er alligevel praktiske, hvis du trænger til et ordentligt brusebad, har brug for at oplade batterier, vil tilslutte strøm til aircondition på de varme aftener, tømme spildevand eller ordne vasketøj.

Køretips og sikkerhed

Som billist er Australien et nemt land at komme omkring i. Der er generelt god offentlig transport i og omkring de større byområder, men lige så snart du kommer lidt længere ud på landet, er det bedst at være selvkørende. Trafikken er ikke meget anderledes end i Europa, men der er alligevel nogle lokale forhold, som det er værd at kende:

  • Vejkvalitet: Australien har et generelt velholdt system af veje, der gør det nemt at komme omkring i autocamper. Alle delstaternes hovedstæder (på fastlandet) er således forbundet med hinanden af asfalterede hovedveje. På nogle strækninger har de dog blot ét sport i hver retning med lejlighedsvise overhalingsbaner. Vær desuden opmærksom på at veje, der forbinder mindre byer og på kortet ligner genveje, kan vise sig at være smalle veje eller dårligt vedligeholdte grusveje. Mange udlejningsfirmaer tillader som kun, at deres autocampere bruges på asfalterede veje.
  • Venstrekørsel: De fleste, som lejer en autocamper i Australien, vænner sig hurtigt til at skulle køre i venstre side. Men især på øde veje er det nemt at glemme det og pludselig befinde sig i den forkerte side af vejen. Det er ikke uden grund, at du ofte vil se skilte med “Drive on left”.
  • Dyreliv: En af de største farer på de australske veje er kollisioner med dyrelivet. I Australien er det i omkring 60 % af tilfældene kænguruer og de mindre wallabies, som kommer i karambolage med trafikken. I de resterende 40 % er det omstrejfende husdyr som kvæg og heste.

    Et godt råd er at være ekstra forsigtig, hvis du kører ved daggry, i skumringen eller i mørke. På disse tider af døgnet stiger risikoen for kollisioner med dyr betragteligt.
  • Lastvognstog: De såkaldte Roadtrains er berygtede. Det er store lastbiler, som med op til fire anhængere kan være over 55 meter i længden. Selv hvis i en stor autocamper kan man ved siden af sådan et lastvognstog godt føle sig lille og få lidt sved i håndfladerne. Vær især opmærksom på at lastvogntogets bagerste anhænger kan svinge lidt ud til siderne. Når du møder et modkørende roadtrain er det derfor altid en god idé trække ud mod rabatten og sænke farten. Vær forsigtig med at overhale.
  • Brændstof: Kører du langt fra større byer, bør du tanke, når muligheden byder sig. I de øde egne kan der være langt til næste tankstation. Uden for byområderne lukker de desuden ofte allerede sidst på eftermiddagen og er i nogle tilfælde helt lukket om søndagen.
  • Apps: Der er talrige apps, du kan bruge til både at finde vej og se udvalget af campingpladser i nærheden. Eksempelvis Campermate og Wikicamps. Sådanne apps kan også give dig en oversigt over gratis overnatning med autocamper i nærheden og udvalget af faciliteter der. Et godt tip er dog også at spørge dig for blandt de lokale eller andre autocampister. De vil som regel hellere end gerne fortælle dig om muligheder i området.
  • Kørekort: Du kan leje din autocamper med et almindeligt kørekort. Du skal dog også medbringe et internationalt kørekort erstatter, der betragtes som en anerkendt oversættelse af dit danske kørekort.

Bestil din autocamper online her

Drømmer du om en rejse ‘Down Under’ i en lejet autocamper, bør du booke hjemmefra. Der er ikke meget sjov ved at rejse hele vejen til Australien for at opdage, at der ikke er flere ledige autocampere på din destination. Det er ikke svært at booke hjemmefra. Det kan du gøre i søgemaskinen her på siden. I den kan du hurtigt sammenligne priser på forskellige campervans og motorhomes fra en bred vifte af udlejere.

Du kan være heldig at finde gode tilbud kort før din afrejse. Men generelt får du de billigste priser på autocampere i Australien ved at bestille i god tid – gerne flere måneder i forvejen. Det giver dig også den bedste chance for at få netop den type camper, du har behov for.

Find den billigste lejebil i Autocamper Australien Find Billeje her --> Sammenlign priser her