Flere og flere får øjnene op for Balkanhalvøen som rejsemål. Kroatien er for eksempel på kort tid blevet en af danskernes feriefavoritter ikke mindst takket være landets fantastiske kyststrækning med charmerende byer og dejlige badestrande. Halvøen rummer dog også talrige mere ukendte, spændende destinationer, som endnu ikke modtager ret mange besøgende.
Benytter du billeje på Balkanhalvøen, får du det bedste ud af ferien og kan nemt kombinere afslappende badeferie med spændende udflugter. Du kan leje bil i alle større byer og lufthavne igennem søgemaskinen her på Billeje.info. Vil du hellere køre i egen bil ned gennem Europa? Så læs først vores billejeguide om Flensborg, da der er mange penge at spare på i stedet at leje en bil i Tyskland.
Billig billeje nøglen til unikke oplevelser
Mens Grækenland og Kroatien er veletableret i vores bevidsthed som attraktive rejsemål, har Balkanhalvøen også stadig masser at byde på for dig, som har appetit på nye oplevelser. Lejer du en bil, skal du i lande som Albanien, Makedonien og Montenegro for eksempel ikke køre ret langt væk fra alfarvej, for at opleve helt uspoleret natur og kultur.
Fordelen ved at have en lejebil på Balkanhalvøen er netop, at du nemt kan besøge alle de berømte seværdigheder og populære strande i dit eget tempo, samtidig med at du har muligheden for bogstavligt talt at følge dine egne veje.
Generelt er prisniveauet i landene på Balkanhalvøen lavt i forhold til det øvrige Europa. Det gælder også billeje, hvor du mange steder slipper med under en tredjedel af prisen i forhold til herhjemme. Billigst er naturligvis de mindste bilklasser, og faktisk kan det i mange tilfælde anbefales at leje en af de mindre biler. Selvom der de senere årtier også på Balkan er lavet nye, brede motorveje, er der stadig masser af smalle gader i de små, idylliske middelalderbyer, hvor det er bedst ikke at være for bred. Det samme gælder, hvis du bevæger dig op i de bjergrige egne, hvor det på de snørklede veje er rart ikke at fylde for meget. Vær dog opmærksom på at få en bil med tilstrækkelig motorkraft til at køre opad i et fornuftigt tempo.
Book en lejebil på Balkanhalvøen
Nu til dags er der et godt udvalg af biludlejningsfirmaer på Balkanhalvøen – både internationale som Avis, Europcar og Sixt, men også lokale firmaer. Da den offentlige transport er mangelfuld i mange af landene uden for de største byer, er en lejebil da også ofte den eneste praktiske mulighed for den rejsende, som vil have mest muligt ud af ferien.
I søgemaskinen her på Billeje.info kan du hurtigt finde de billigste priser på billeje på Balkanhalvøen. Du kan således med nogle få klik få en oversigt over de bedste tilbud på den ønskede type lejebil i alle regionens lufthavne såsom Dubrovnik Lufthavn, Tirana lufthavn eller Ljubljana. Vi anbefaler da også, at du booker din billeje online hjemmefra. Så kan du i ro og mag finde den rigtige lejebil og være sikker på, at den står klar til dig ved ankomst.
Lidt om Balkanhalvøens historie
Balkan er en fællesbetegnelse for de lande, der ligger på Balkanhalvøen, den østligste af de tre halvøer, der mod syd stikker ud i Middelhavet. Balkan omfatter Grækenland, Bulgarien, Rumænien, Moldova, Albanien, Makedonien, Serbien og Montenegro, Bosnien-Hercegovina, Kroatien og Slovenien.
Ordet Balkan opstod i 800-tallet og var et tyrkisk navn for en bjergkæde i Bulgarien. Det blev først anvendt på det landområde, der lå syd for denne bjergkæde, men fik senere forskellige betydninger. Siden Første Verdenskrig, som udløstes af mordet på arvingen til det østrig-ungarske kejserrige i Sarajevo i Bosnien, er regionen ofte blevet betegnet som “Europas krudttønde”, hvorved der refereres til voldelige, etniske konflikter. I nyere tid referer navnet i stigende grad til de lande, der indtil 1991 udgjorde landet Jugoslavien.
De nuværende problemer på Balkan kan føres tilbage til 1800-tallet, da det tidligere så mægtige tyrkiske rige gik i forfald, og hos mange etniske grupper fik dette genopvakt de længe slumrende, nationalistiske følelser. Dette førte til dannelsen af flere nationalstater, hvoraf adskillige helt frem til slutningen af Første Verdenskrig stod under østrig-ungarsk herredømme. Mange af disse stater opstod uden hensyntagen til etnisk, religiøs eller sproglig homogenitet af de respektive landes befolkninger. På denne måde blev betydelige muslimsk-albanske befolkningsgrupper indlemmet i Serbien og Makedonien, der hovedsageligt var kristne, samtidigt med et stort antal serbere.
Den anspændte stemning mellem befolkningsgrupperne fortsatte til en vis grad også efter dannelsen af Forbundsstaten Jugoslavien, i hvilken Serbien var politisk dominerende, samt under Anden Verdenskrig, under hvilken alle Balkanlandene udsattes for store lidelser. Under Titos regime efter Anden Verdenskrig blev de etniske spændinger fortsat undertrykt. I denne periode var hele Europa domineret af den såkaldte “kolde krig”, og Jugoslavien indtog en relativ liberal, socialistisk politik, der var uafhængig af Sovjetunionen. Albanien og Rumænien fulgte også deres egne, om end mere undertrykkende, socialistiske systemer, men lige som Jugoslavien nægtede de at bøje sig for Sovjetunionens overherredømme. Grækenland forblev ikke-kommunistisk, men først efter en bitter borgerkrig, der førte til kommunisternes endelige nederlag i 1949.
Titos død i 1980 og den senere opløsning af de kommunistiske regimer i Østeuropa skabte mulighederne for Jugoslaviens opsplitning i enkeltrepublikker. Der fulgte en række borgerkrige, da serbiske minoriteter i Kroatien og Bosnien-Hercegovina med serbisk støtte kæmpede for en udvidelse af serbiske territorier. I det nye årtusinde er Balkanlande enten blevet optaget i EU eller ansøgt om medlemskab. Den fred som igen har indfundet sig på halvøen, har på ny givet grobund for turisme.
Spørgsmål om billeje på Balkan?
Er der noget, som du er i tvivl om angående billeje i udlandet? Så start med at tage et kig i vores FAQ. Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om at leje en bil.