Amorgos, GrækenlandAmorgos, Grækenland - en af de mange vidunderlige øer i Grækenland det er værd at besøge. Foto: danielduce

Disse øer hører også til i den store ø-gruppe Kykladerne i Grækenland, og de beboede omfatter Amorgos, Donousa, Schinousa, Irakleia og Koufonisia. Desuden findes en vrimmel af omgivende små klippeøer. De er alle ideelle til traditionelle ø-hop og vandreture. Det er oplagt at bestille en billig billeje en eller flere dage på de forskellige øer.

Information om Kykladerne

Det bedste tidspunkt på året at sejle mellem småøerne og Amorgos i Grækenland er fra maj til september. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at vindene kan være stærke i løbet af sommeren og særligt i august.
Når du sejler ud fra Chora, som er den største havn på Naxos, er den første ø, du kommer til Irakleia med et areal på lige over 18 km2 og med lige over 100 indbyggere. Ankeret kastes i den lille havn Agios Georgios. Herfra kan man besøge hovedbyen Chora (eller Panagia) for at supplere provianten og prøve det lokale køkken.

På vej stik øst fra bugten i Agios Georgios kommer du til Mersini, der er havnen på Schinousa. Herfra er det nemt at gå til Chora efter proviant og et måltid mad. Der er adskillige gode taverner på havnepromenaden i Mersini. Schinousa med et areal på kun 9½ km2 og lige over 200 indbyggere er et skjulested for adskillige tilbagetrukne matadorer.

På den viderer færd kommer Koufonisia, der betyder de døve øer til syne med Kato Koufonisi mod sydvest og Ano Koufonisi mod nordøst. Ano Koufonisi er den beboede ø, der er adskilt fra sin ubeboede tvillingø af et 125 m bredt stræde. Ano Koufonisi er den ø i Kykladerne, som er tættest befolket. Der bor omkring 330 mennesker på et areal af blot 3½ km2. Alligevel opretholder øen en lille flotille af fiskerbåde, der fanger fantastiske fisk, som kan fås på tavernerne. Der er en ankerplads til lystbåde og endda en smule natteliv om sommeren.

Når du sejler stik øst fra Kato Koufoisi kommer du over til Keros, hvor der findes ankerplads i en bugt på øens sydkyst. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår de stærke nordenvinde ”Meltemia” blæser om sommeren, da havet kan blive oprørt. Både Keros og Antikeros er ubeboede, men begge har ankerpladser til lystbåde på sydsiden. På Antikeros’ nordkyst er der en stor klippe ca. 800 m fra kysten. Klippen er sædvanligvis synlig i klart vejr, men ikke nødvendigvis, når vindene er stærke, og havet er oprørt. Så sejlere, vær derfor opmærksomme!
Donousa er den nordligste og mest fjerntliggende ø af småøerne i Kykladerne. Den ligger 11½ sømil nord for Amorgos og 9 sømil øst for Naxos. Rundt om øen findes en kæde af små golde klippeøer, Donous har et areal på 13½ km2 og ca. 110 indbyggere. Havnen i Stavros har en mole, som har plads til små passagerskibe. Og dykkere, noter jer: på havbunden tæt på stranden i Kedros ligger vraget af et tysk skib, der blev sænket under 2. Verdenskrig.

Amorgos

Når du kommer til Amorgos fra Donousa ligger den første tilgængelige ankerplads på den østlig del af øen med bugten og havnen Aigiali, hvor der er nok af steder som f.eks. havnepromenadens Q Bar til at tilfredsstille selv den mest passionerede festnatteravn. Man kan få den nødvendige proviant her. Hvis tiden tillader det, kan du besøge bjerglandsbyerne Tholaria, Langadas og Potamos i oplandet. Katapola, som er hovedhavnen på Amorgos, har masser af forretninger med skibsproviant, tavernaer og barer. På Amorgos’ sydkyst er der 2 gode ankerpladser. Den ene er Akrotiri (syd for den lille ø Petalidi), og den anden er Kalotaritissa. Førstnævnte ligger i en smal bugt i læ for visse vinde, mens sidstnævnte syd for den lille ø Gramvousa er en sikker havn i al slags vejr.
Amorgos er ikke kun for sejlere. Der er masser af muligheder for vandreture tværs over øen. Et helt net af stier er anlagt, hvor man også passerer øens særlige seværdigheder. En af de bedste stier er den, som går fra Panagia til Agios Ioannis-grotten (ikke at forveksle med den på Patmos). Det er en tur på en længde af knap 3½ km. Selve grotten er rig på stalaktitter og den sjældne væske fra stalagmitterne, der er kendt som ”grottemælk”. Hvert år den 28. august, som er dagen før den lokale fest holdes til ære for Agios Ioannis, er der en aftengudstjeneste i grotten i skæret af hundreder af stearinlys.

De bedste strande på Kykladerne

Strandene og badestederne på Kykladerne i Grækenland er næsten uden undtagelse meget rene, selv om vandet er forholdsvist koldt nogle steder. Fordringsfulde badegæster vil være helt tilfredse. Mange af strandene i ø-gruppen er lette at komme til, er velorganiserede med livreddere og har desuden faciliteter for handicappede. Disse strande er:
Santorini: Kamari , Kamari , Perissa
Ios: Ormos, Mylopotamos, Koumbara, Manganari
Sifnos: Kamares, Platys Glalos
Paros: Marpissa/Chrysi Akti, Logaras, Tserdakia, Pounta, Kolymvithres
Mykonos: Kalafatis, Ornos
Syros: Kini, Angathotes, Finikas/Psachno
Andros: Batsi, Agios Petros, Chrysi Ammos

Lystbådehavne

Dette er lystbådehavne, som har modtaget priser og som du bør besøge hvis du holder bådferie i Grækenland.
Santorini: Kamari , Kamari , Perissa
Ios: Ormos, Mylopotamos, Koumbara, Manganari
Milos: Papikinou
Sifnos: Kamares, Platys Gialos
Paros: Marpissa/Chrysi Akti, Logaras, Tserdakia, Pounta, Kolymvithres
Syros: Kini, Angathtes, Vari
Andros: Batsi

Fredede områder

På Kykladerne i Grækenland findes mange steder, som er fredede i henhold til direktiverne bag ”Natura 2000”, der er et EU-dækkende net af naturbeskyttelsesområder for vilde dyr og planter. Disse omfatter:
Andros: Vitali-bugten og de centrale bjergmassiver
Anafi: halvøen Kalamos-Roukounas
Småøerne rundt om Anafi: Ftena, Pachia, Makra
Santorini: Profitis llias-bjerget, øerne Nea Kameni og Palea Kameni
Det østlige Folegandros til det vestlige Sikinos og havområdet
Milos: området ved Profitis llias-bjerget, vestkysten, øen Antimilos og havområdet
Kimolos: øen Polyaigos
Sifnos: Profitis llias-bjerget til vestkysten og havområdet
Serifos: den sydlige del
Kythnos: den nordvestlige del, Atheras-bjerget, Kap Kefalos og havområdet Det østlige Kea
Amorgos: den nordøstlige del, Kynaros, Levithia, Mavria, Glaros, småøerne Psalida, Gramvousa, Nikouria, Mikro og Megalo Viokastro, Kramvonisi, Petalidi
Småøerne i Kykladerne: Irakleia, Schinousa, Koufonisia, Keros, Antikeri, Makares, Mikros og Megalos Avelas, den lille ø Venetiko
Naxos: den centrale og sydlige del, Zeus-bjerget, Vigla-bjerget til Mavrovouni, bugterne Karades og Moutsouna, bjergene Anathematistria og Koronos
Paros: Petaloudes, det sydlige Antiparos og småøerne Despotiko og Strangylo
Syros: Syringas-bjerget til kysten
Tinos: Myrsini til Kap Livada
Øerne Christiana
Mykonos: småøerne Rineia, Chtapodia og Tragonisi

Transport og billeje

Alle øerne i Kykladerne har direkte færgeforbindelser fra havnen i Piræus med undtagelse af Kea, som har en forbindelse fra havnen i Lavrion, og Andros, der har fra havnen i Rafina. De største og mest populære øer som Andros, Tinos, Mykonos, Syros, Paros, Naxos og Santorini har flere daglige forbindelser og ofte med både moderne hurtigfærger og langsommere til ø-hop. Forbindelser fra Piræus til de mindre øer er selv ikke som sommeren så hyppige. En bedre måde at komme til de mindre øer på er via de større øer. For at komme til f.eks. Koufonisia skal du skifte båd på Naxos, hvorfra du også kan komme videre til Donousa, Schinousa og Irakleia. Når du besøger de smukke øer, så overvej at bestille en billig billeje en dag eller to, så du kan tage på oplevelser på egen hånd.

Museer på Klykladerne

Mykonos: Det Arkæologiske Museum
Santorini: Museum for Fortidshistorie, Det Arkæologiske Museum
Sikinos: Museum for Folklore, Den Byzantinske Samling
Folegrandros: Museum for Folklore (Ano Meria)
Syros: Det Arkæologiske Museum, Ermoupolis Industri Museum, Ermoupolis Museum for Kyklade-kunst
Tinos: Det Arkæologiske Museum, Tinos’ Kulturcenter, Ellis’ Mausoleum, Kunstnernes Museum, Chalepa-museet, Sochos-museet, Arnados-museet, Kechrovouni-museet
Andros: Andros’ Maritime Museum, Det Arkæologiske Museum, Museum for Moderne Kunst
Naxos: Det Arkæologiske Museum
Serifos: Museum for Folklore
Milos: Det Arkæologiske Museum, Museum for Historie og Folklore

Hjemmesider om Kykladerne

På nedenstående hjemmesider finder du flere informationer om ferie på Kykladerne i Grækenland
www.cyclades-tour.gr, www.amorgos-greece.com, www.smallcyclades.com, www.donoussa.net, www.iraklia.gr, www.schinousa.gr, www.koufonisia.gr

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *